Förvaltningschefen för vård- och omsorg i Sundvalls kommun Lars-Ove Johansson och till höger en bild på blodtrycksmätare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eftersom det fanns misstanke om brott polisanmälde kommunen händelsen och deras utredning pekar mot att boende kan ha utsatts för våld. Hur säkerställer man att inte fler utsatts? Och har den som är avstängd av kommunen jobbat kort eller lång tid ? Hör svaren från förvaltningschefen i videon. Foto: Anna Beijron/SVT, Vilhelm Stokstad/TT

Alla på äldreboendet i Sundsvall läkarundersökta efter misstänkta övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga vårdtagare på ett äldreboende i Sundsvall har nu undersökts av sjukvårdspersonal för att säkerställa att inte fler boende utsatts för våld. Bakgrunden är skador som upptäcktes hos några boende i början på juli.

Det var den första juli som personal slog slog larm till enhetschefen. Fyra boende på en demensavdelning hade märken på kroppen.

Vad har hänt efter upptäckten?

Det rör sig om fyra äldre som har konstaterade skador som inte kan förklaras ”naturligt”.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

– Vi har ingen rimlig förklaring till det som hänt. Det är nu en polisiär fråga, säger Lars-Ove Johansson, förvaltningschef för vård och omsorg i Sundsvalls kommun.

Flera myndigheter utreder

En person i personalen har tagits ur tjänst och händelsen har polisanmälts. Efter avstängningen har inga nya tecken på fysiskt våld upptäckts.

– Vi har inte sett några nya skador på några boende.

Misstankarna har också anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Vilka konsekvenser kan det bli?

De undersökningar som gjorts på cirka 25 vårdtagare visar inte att fler än de fyra ska ha några tecken på att ha utsatts för våld.

Den person som är avstängd riskerar att skiljas från sin tjänst i kommunen.

Hör förvaltningschef Lars-Ove Johansson förklara vad man gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet