Till vänster en bild på en äldre kvinnas hand som vilar på en kudde. Till höger en profilbild på stabschef Annika Eriksson, vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun. Hon sitter vid en bärbar dator och skriver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stabschef Annika Eriksson berättar om positiva bieffekter av tekniken med fallsensorer som testats på ett äldreboende i Sundsvall. Foto: Anna Beijron SVT

Beredd att införa AI-tekniken på bred front i äldreomsorgen i Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det finns planer på att införa fallsensorer på fler håll inom äldreomsorgen i Sundsvall. Ett försök pågår på äldreboendet på Norra Kajen och hittills är man väldigt nöjd.

– Det är en teknik som har blivit väldigt uppskattad av personalen men också av dem det berör, säger Annika Eriksson, stabschef i vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun.

I tre månader har tekniken med fallsensorer testats i 20 rum på Norra Kajens äldreboende i Sundsvalls kommun. Kostnaden uppgår till 700 kronor per månad och rum. Här kan du ser hur den nya tekniken fungerar.

En utvärdering visar att fallolyckorna minskat med drygt 60 procent i de rum som har tekniken, jämfört med innan. Slutsatserna kommer att ligga till grund för eventuellt beslut om att införa tekniken på fler håll.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

– Vi har förutsättningar att breddinföra den här typen av sensorer, säger Annika Eriksson.

Hon tror att projektet även skulle kunna minska problemen med brister som SVT Västernorrland berättat om, där äldre bland annat fått ligga länge i sin egen avföring.

I klippet berättar Annika Eriksson om de positiva bieffekter som fallsensorerna gett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet