På bilden syns Anna Eriksson, stabschef i vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun. Hon sitter inomhus och tittar rakt in i kameran. Hon har på sig en halsduk kring halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Eriksson, stabschef i vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun. Här svarar hon på tre frågor om missförhållandena i äldreomsorgen som vi hittat när vi granskat avvikelserapporteringen. Foto: Anna Beijron/SVT

Chefen om bristerna i äldreomsorgen i Sundsvalls kommun: ”Det är allvarliga missförhållanden”

Uppdaterad
Publicerad

Intorkad avföring, urin som rinner ur en rullstol när inkontinensskydd inte bytts. I Sundsvalls kommun finns flera händelser där det framgår att vårdtagarna farit illa av bristande omvårdnad.

– Självklart är det otroligt kränkande om man blir liggande i sin egen avföring, säger stabschefen Annika Eriksson och medger att det är ett misslyckande när det inträffar.

SVT Västernorrland har hittat flera allvarliga missförhållanden när vi gått igenom avvikelserna inom äldreomsorgen i Sundsvalls kommun. Det rör sig om brister i omvårdnad och det är beklagligt, konstaterar stabschef Annika Eriksson.

– Hygien är ju basalt tillsammans med mycket annat. Man ska känna sig trygg och ha en bibehållen integritet. Det är a och o.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Brister i hygien och omvårdnad

Personalen är skyldig att rapportera faktiska missförhållanden, men även risk för missförhållanden. Kommunen ska utreda händelserna skyndsamt och avhjälpa bristerna. 

– Man har rätt att må bra i våra verksamheter.

SVT upplyser kommunen

Nästan en fjärdedel av rapporterade missförhållanden under perioden 2019 till och med oktober 2022 rör brister i hygien- och omvårdnad, visar vår genomgång.

Något kommunen själv inte uppmärksammat.

–  Den analysen har inte vi gjort. Men det vi gör nu är att vi har tillskapat tjänster så att vi ska kunna uppmärksamma eventuella brister, helst innan de händer.

Förstärk kontroll

Hon framhåller att alla chefer och medarbetare fått vidareutbildning under 2022.

Sedan några månader tillbaka har kommunen också förstärkt kvalitetskontrollerna och skapat nya tjänster för att jobba proaktivt med inspektioner.

– Vi har strateger nu kopplat till varje verksamhetsområde som också jobbar som utredare, det har vi tidigare inte haft. Vi har också numera två inspektörer som ska kunna ligga steget före och se att vi verkligen fullföljer det uppdrag vi har på ett korrekt sätt.

KOMMUNENS SKYLDIGHETER

Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som reglerar anställdas m.fl. skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.

I lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter att ha tagit emot en rapport utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.

Vidare ingår en skyldighet för den som bedriver verksamheten att om ett rapporterat missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande är allvarligt snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Skyldigheterna gäller i både kommunal och yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet samt vid Statens institutionsstyrelse.

(källa: IVO)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet