Hur omfattande bristerna i vård- och omsorgsförvaltningen är kan de inte svara på. Men det var vid en kontroll i systemet som de upptäckte att många ärenden inte var avslutade.
Det rör sig om ett stort antal rapporter där det saknas utredningar. Kommunen har nu anmält sig själv till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Det behövs göras ett arbete, säger Elin Nylander.
Åtta år till upptäckt
Bristerna har pågått i åtta år. Nu hoppas ansvariga att de två nyinrättade tjänsterna som kvalitetscontrollers ska säkra att kommunen gör rätt i fortsättningen.
– Vårt uppdrag är att bidra med kvalitetssäkrande insatser. Vi ska genomföra inspektioner bland annat, berättar Elin Nylander, som är en av två kvalitetscontrollers.
Elin började i februari och kollegan Peter Strömqvist i november i fjol.
– Parallellt med det här har vi startat en översyn av avvikelsehanteringssystemet.
Kan behöva nytt avvikelsesystem
Det kan innebära att man skaffar ett helt nytt system.
– Ett som är mer användarvänligt, förklarar Elin Nylander.
Borde inte systemet larma om man inte gjort rätt?
– Jo, det är det vi vill komma till.
Lex Sarah
Lex Sarah innebär att personalen i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det gäller bland annat inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Även risk för missförhållanden måste rapporteras.
Verksamheterna ska ha skriftliga rutiner för hur en rapportering enligt lex Sarah ska göras.
I kommunala verksamheter ska rapporteringen göras direkt till berörd nämnd. I privata verksamheter ska rapporteringen göras till verksamhetens ledning. (källa: 1177.se)