Kramforsskolor kräver intyg för specialkost

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av eleverna i Kramfors vill ha specialmat. Från och med skolstarten i höst krävs därför att den som vill ha till exempel gluten- eller laktosfri mat vid skollunchen i Kramfors har intyg från läkare, dietist eller sjuksköterska.

”Önskemålen om specialkost har ökat så till den grad att vi inte klarar av det med den bemanning vi har idag”, skriver kommunen på sin hemsida.

Bemanningen räcker inte

Omkring 2400  skolelever äter skollunch i Kramfors och allt fler önskar specialkost. Enligt kommunen är ökningen markant, cirka 25 procent av skolmaten är idag specialmåltider av något slag. Det innebär att bemanningen inte räcker till.

– Det här måste regleras och styras upp för det håller på att gå oss ur händerna helt enkelt, säger Peter Carlstedt, kommunchef.

Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som fattat beslutet om krav på intyg från legitimerad personal. Intygen ska också förnyas med jämna mellanrum och avse diagnoser som godkänts av Socialstyrelsen/Livsmedelsverket.

SVT: Är det här ett kontroversiellt beslut?

– Nej det tycker jag inte. De flesta kommuner har en utveckling som är samma som hos oss och har redan fattat liknande beslut, säger Peter Carlstedt.

Även lärare

– Vi har en fantastisk skollunchorganisation, som serverar högklassig mat. Barn och pedagoger erbjuds mat efter samma kriterier och de som upplever problem bör söka kontakt med vården. Därefter hjälper vi gärna till med anpassad kost, säger Jan Sahlén (S), ordförande i kommunstyrelsen på kommunens webbplats.

Även kommunens 350 pedagoger omfattas av reglerna. 

Kommunernas regler

Flera andra kommuner i länet kräver intyg om behov av specialkost:

Sundsvall: För mjölkprotein- och glutenfri kost krävs intyg från hälso- och sjukvård. Elever som äter strikt vegansk kost uppmanas träffa dietist eller kostkonsulent.

Timrå: Intyg krävs.

Ånge: Intyg krävs.

Sollefteå: Intyg krävs.

Härnösand: Inget krav på intyg men önskvärt att eleven kontaktar skolhälsovården.

Örnsköldsvik: Intyg krävs, gäller till exempel laktosfria alternativ men inte laktosreducerade. Intyget ska ha kommit inom tre månader. För elever under 18 år som önskar vegankost krävs skriftligt tillstånd från vårdnadshavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.