Kränkningar och hat i debatten – ett hot mot demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Att mötas och diskutera olika åsikter är en viktig grundbult i vår demokrati. Men på sociala medier verkar allt fler välja sina egna åsiktsbubblor där den med avvikande åsikt får utstå både hot och hat.

En som drabbats är sjukvårdspolitikern Lena Asplund (M).

Hur mycket ska en politiker tåla?

Det har regionrådet Lena Asplund (M) haft anledning att fundera över i höst.

Sverige möts

Hon satte ner foten när kommentarerna i en facebookgrupp om akutsjukvården i Sollefteå och Örnsköldsvik blev alltför hätska och lämnade gruppen.

Undergräver demokratin

Som sjukvårdspolitiker borde det vara självklart att kunna delta i den offentliga diskussionen, men det blev för mycket av hot och hat mot hennes person för att hon skulle tycka det var meningsfullt att fortsätta debattera.

– Jag fick höra att jag var dum i huvudet, jag var imbecill, jag gjorde det bara för pengarna. Jag kunde ingenting, jag visste ingenting och jag borde gå och gömma mig under en sten, berättar Lena Asplund.

Hon fick nog. ”Detta är något som på sikt kan komma att undergräva vår demokrati” skrev hon i sitt avskedsinlägg på Facebook.

”Vilken typ av politiker vill du ha?”

Ska man inte stå ut med en del när man är politiker?

- Nej det tycker jag inte man ska behöva göra. För vilken typ av politiker vill du ha? Vill du ha en hårdhudad eller någon som har känslor, undrar Lena Asplund.

Nu bjuder SVT in svenska folket att delta i debatten. Allt du behöver veta hittar du på SVTs webbsida Sverige möts!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts

Mer i ämnet