Krav från regionpolitiker: Västernorrland bör hoppa av flygbolagssatsningen

Uppdaterad
Publicerad

Landets regioner satsar på att bygga upp ett eget flygbolag för ambulansflyg, KSA, en satsning som både försenats och fördyrats. Bara kostnaden för planen man köper ligger på 720 miljoner kronor.

I samband med fullmäktige menade Henrik Sendelbach (KD) regionpolitiker från Härnösand, att Västernorrland nu borde hoppa av hela satsningen. 

Projektet har drivits sedan 2015 men har blivit både försenat och fördyrat.  Kommunalförbundet KSA är tänkt att vara en rikstäckande, gemensam satsning som skulle ersätta dagens system med olika avtal med ambulansflygoperatörer.

Tanken var även att det skulle bli en billigare lösning, men Henrik Sendelbach konstaterar att kostnaden nu tycks ligga på samma nivå som dagens olika ambulansflygavtal.

Ännu inget flyg igång – och ingen slutkostnad

Samtidigt finns det ännu ingen slutnota, menar han, och pekar bland annat på att frågan om hangarhyror på de tre baserna i Umeå, Stockholm och Göteborg ännu inte är löst.

Projektet har fått skarp kritik tidigare, från andra delar av landet. Liberalen Henrik Johansson, regionpolitiker från Örebro, menar att äventyret inte kan sluta på annat sätt än en ekonomisk katastrof.

Regionrådet i Skåne, moderaten Anna Mannfalk menade å sin sida att poängen med regioner är att de ska driva sjukvård, inte flygbolag.

Haft svårigheter

Glenn Nordlund, (S) regionråd i Västernorrland, sticker inte under stol med att projektet haft svårigheter men att den styrelse som ombildades förra sommaren nu tagit tag i frågan.

Han tror starkt på satsningen:

– Det här kommer att förbättra flygambulansmöjligheterna i Sverige, säger han.

Borde regionen dra sig ur?

– Ja, det bör man överväga, säger Henrik Sendelbach. Hans parti, kristdemokraterna ser helst att staten tar över ansvaret för hela verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.