Kräver omprövning av vattendom i Fjällsjöälven

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett haveri i Kilforsens kraftverk i Fjällsjöälven i januari släpptes stora mängder vatten genom den gamla älvfåran och sedan ströps flödet nästan helt. Nu vill organisationen Älvräddarna att hela vattendomen för den reglerade sträckan omprövas.

Det började med ett haveri som tvingade kraftbolaget Vattenfall att plötsligt släppa 95 tusen liter i sekunden i älvfåran där det vintertid bara rinner cirka 150 liter i sekunden. När flödet återgick till normal minimitappning stoppades vattnet av is och fåran torrlades i princip helt. Nu vill organisationen Älvräddarna att vattendomen för regleringen av sträckan omprövas.

– Ja, det är uppenbart att de villkor som finns idag från den ursprungliga domen om 150 liter i sekunden som minimitappning inte räcker till. Händelsen som inträffade i vintras med ett maskinhaveri kan hända igen och då kan samma situation uppstå en gång till och då behövs det mera vatten och det är möjligt att ompröva vattendomen och få runt 8 000 liter per sekund i stället, säger Christer Borg som är ordförande i Älvräddarna.

Fjällsjöälven

Stöd av miljöbalken

Christer Borg menar att man med stöd av miljöbalken kan ändra den här typen av gamla domar om de inte är ändamålsenliga.

– Det största problemet är att det är på tok för lite vatten, det här är en älv och 150 liter i sekunden motsvarar ett halvt badkar med vatten, innan regleringen rann det 162 tusen liter i sekunden, konstaterar Christer Borg som också är starkt kritisk till hur haveriet i Kilforsens kraftverk hanterades.

– När man öppnade dammluckorna ökade man flödet med 10 tusen procent inom loppet av några få minuter och det är som att spola i en toalett, allt liv nedströms försvinner, säger han och efterlyser en långsammare process även i en nödsituation så de organismer som finns i vattnet nedströms hinner sätta sig i säkerhet när flödet ökar.

Vattenfall meddelar att man inte kommer att släppa mer vatten än det domen kräver men rätta sig efter de eventuella beslut myndigheterna fattar. Kraftbolaget tycks dock inte se något större naturvärde i älvsträckan. 

– Vi gör den bedömningen att det inte kan finnas ett så stort bestånd av varken fisk eller yngel, säger Peter Stedt på Vattenfall.

Öring finns i älven

Att älvsträckan skulle vara livlös och inte innehålla någon fisk värd att skydda stämmer inte enligt Christer Borg som visar bilder på öringar som ortsbefolkningen fångat i det aktuella vattnet. Nu hoppas han på stöd för en omprövning av vattendomen från Länsstyrelsen i Västernorrland och har initierat ett möte med berörda parter.

– Det här hänger på att länsstyrelsen tycker som vi och så behöver vi stöd från Havs- och vattenmyndigheten och gärna Kammarkollegiet som kan bistå med juridisk kompetens till länsstyrelsen, säger Christer Borg.

Enhetschefen Hans Olofsson på Länsstyrelsen i Västernorrland vill inte utesluta en omprövning om det finns behov men säger att man först ska titta närmare på ärendet och de omständigheter som råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsjöälven

Mer i ämnet