Vattnet i Kilforsen fortfarande strypt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det gått flera dygn rinner det knappt något vatten genom de forssträckor som ligger nedströms Kilforsens kraftverk i Fjällsjöälven och för varje dag som går riskerar det liv som finns i strömmarna och hittills överlevt att slås ut.

Ett haveri i Kilforsens kraftverk tvingade kraftbolaget Vattenfall att släppa på stora mängder vatten från Imnäsdammen i Fjällsjöälven. Flödet som enligt uppgift var på 95 tusen liter per sekund orsakade en ispropp och när vattnet ströps och återgick till minimiflödet på 100 liter per sekund torrlades forsarna nedströms av isproppen. Fortfarande rinner knappt något vatten genom forsarna i älvsträckan där bland annat öring har lekplatser och uppväxtområden.

– Det vattenlevande livet i fallsträckorna riskerar att dö, speciellt när det är kallt, säger Lars Engström på Länsstyrelsen i Västernorrland och konstaterar att det är olyckligt att det blir ett så litet flöde i fallsträckorna.

Fjällsjöälven

”Olyckliga omständigheter”

På Vattenfall som äger Kilforsens kraftverk bekräftar man händelsen och menar att det handlar om olyckliga omsändigheter.

– Vi tvingades öppna dammluckorna i Imnäsdammen för att hålla gränsen i vattendomen, säger Peter Stedt, Vattenfall och förklarar att det gjorde att is byggdes på vid en damm nedströms och att det stoppade flödet.

”Vi behöver inte ha koll”

Att fallsträckorna torrlades i flera dygn utan att kraftbolaget märkte något anser han inte är så konstigt.

– Vi behöver inte ha koll på de sträckorna, säger Peter Stedt och menar att det är först nere i Nämforsens kraftverk i Ångermanälven som man kan se om flödet i Fjällsjöälven minskat.

Bättre beredskap

På Länsstyrelsen i Västernorrland tycker man att Vattenfall borde ha bättre koll på spegeldammarna och bättre beredskap för en sån här händelse.

– Man kan minska risken för att en isdämma ska uppstå genom att förtappa vatten genom fallsträckor och spegeldammar, säger Lars Engström som också är kritisk till hur den stora tappningen vid Imnäsdammen gick till.

– Vattnet kunde ha strypts i etapper för att slippa en så snabb sänkning, säger han.

Rinner som en trädgårdsslang

Nu säger Peter Stedt på Vattenfall att man i samråd med länsstyrelsen ska öka flödet i älven för att åter ha vatten i fallsträckorna men på länsstyrelsen förklarar man att den person man ska samråda med inte är tillgänglig förrän på fredag. Under tiden fortsätter Fjällsjöälvens vattenflöde nedströms isproppen att vara motsvarande en ordinär trädgårdsslang, det vill säga i princip ingenting och det vattenliv som hittills överlevt hotar att dö i väntan på att åtgärder vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsjöälven

Mer i ämnet