Aluminiumsmältverket Kubal tvingas köpa dyrare anvisningsel från nätägaren Eon sedan företaget stängts av från Nord Pool. Foto: SVT

Kubal förhandlar med Eon om elleveranser

Uppdaterad
Publicerad

Efter att aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall drabbats av de amerikanska sanktionerna mot ryske ägaren Oleg Deripraska är läget krisartat för företaget.

Handeln med företagets aluminium har stoppats och dessutom har man sedan förra veckan stängts av från elhandelsmarknaden Nord Pool. Detta förhindrar bolaget att köpa billigast möjliga el. Ett stort avbräck för smältverket som är en av Sveriges mest elintensiva industrier; utan el stannar produktionen och det är en tidsödande process att komma i gång igen.

Enligt svensk lag måste nätägaren Eon leverera till en kund så länge den betalar, så kallad anvisningsel som generellt är dyrare för kunden. Uppsägningstiden för elleveranserna är 14 dagar innan någon av parterna kan säga upp anvisningselen.

Kubal

Jurister inkopplade

Situationen ställer Eon inför ett dilemma.

– Lagen är tydlig, som nätägare måste vi sälja anvisningsel. Å andra sidan vill vi också respektera internationella sanktioner, säger Eons kommunikationschef Ann-Nina Finne.

– Vi jobbar aktivt med att lösa det här, våra jurister är inkopplade och vi har en kontinuerlig dialog med både myndigheter och Kubal. Det är väl så mycket jag kan säga i dagsläget, det är en väldigt komplicerad historia, säger Finne.

Eventuellt kan det komma ett besked i frågan under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet