Kubal i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kubals ryska ägare har gjort en vinstutdelning på närmare 800 miljoner. Nu kommer nya krav från Centerpartiet om att regeringen måste agera och frysa ryska tillgångar i Sverige. Foto: SVT

Kubals ryska ägare tog ut 800 miljoner i vinst – gick till Putins vän Oleg Deripaska

Uppdaterad
Publicerad

De ryska ägarna till Kubal har tagit ut närmare 800 miljoner kronor ur bolaget.

Det avslöjar Sundsvalls Tidning under onsdagen.

Pengarna är en del av de vinster som samlats upp i bolaget under flera år och nu ska bolagsstyrelsen alltså ha valt att göra en vinstutdelning.

Kubals vd bekräftar för Sundsvalls tidning att pengarna redan betalats ut till bolagets holdingbolag Libertatem Materials Ltd på Cypern. Ett bolag som kontrolleras av den ryska aluminiumjätten Rusal och företagsgruppen En+.

Hur mycket fick oligarken Oleg Deripaska?

355 miljoner ska ha gått till den ryska oligarken Oleg Deripaska, som i media beskrivits som en vän till den ryske presidenten Vladimir Putin.

Vinstutdelningen gör nu att det kommer nya krav på att regeringen måste frysa ryska tillgångar i Sverige, bland annat från riksdagsledamoten Martin Ådahl (C).

Hör honom i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.