Hör Michael Westin, jurist på Länsstyrelsen, hur myndigheten arbetar vidare för att hitta den som bär ansvar för dumpningen av gifttunnorna.

Kvicksilverskandalen: Tvångsbetalning kan bli nästa steg

Uppdaterad
Publicerad

23 000 tunnor som innehöll cirka 9 000 kilo kvicksilver sänktes rakt ner i havet under 50- och 60-talen. Frågan om vilka företag som är ansvariga har utretts flera gånger.

Nu planerar Länsstyrelsen för nästa steg: att helt enkelt tvinga företagen att betala. 

För en tid sedan kallades företrädare för tre företagskoncerner till ett möte på Länstyrelsen för att diskutera frågan kring de dumpade kvicksilvertunnorna.

Enligt Länsstyrelsens senaste ansvarsutredning är det företagen Fortum Sverige AB, Inovyn Sverige AB samt Akzo Nobel Bygglim som ska stå för de kostnader som väntar.  I det första ledet är det fortsatta undersökningar ute till havs som krävs.

Dumpade gifttunnor

– Vi är ganska säkra på antalet tunnor, säger Michael Westin, jurist på Länsstyrelsen.

– Däremot är vi inte helt säkra på var tunnorna ligger.

Företagen nekar ansvar

Uppemot 30 miljoner kronor kan de kommande undersökningarna komma att kosta, pengar som Länsstyrelsen anser att de utpekade företagen ska stå för.

Men mötet gav inte det resultat Länsstyrelsen hade hoppats. När företagens betänketid nyligen gick ut stod det klart att inget av de utpekade företagen anser att de bär något ansvar för miljösynder begångna under 50- och 60-talen.

Myndigheten har, å sin sida, bland annat hänvisat till en dom från Mark och miljödomstolen från 2003. Domen slog fast att ansvaret för miljöföroreningar följer med när ett företag köps upp.

Kan tvingas betala – ändå

Nu kan Länsstyrelsen ta till kraftfullare metoder än möten för att få bolagen att betala.

– Vi kan ålägga företagen att åtgärda och bekosta, säger Michael Westin.

De blir helt enkelt tvunga att betala?

– Ja, precis.

Kan dra ut på tiden

Men, det är samtidigt ett beslut som företagen kan överklaga, en process som kan komma att dra ut på tiden.

I bästa fall kan de fortsatta undersökningarna av havsbotten som krävs komma igång efter årsskiftet. Konkreta åtgärder för att lösa det stora miljöproblemet, ja, det får bli en senare fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet