Utåt säger sig moskéerna i Sverige följa lagen. Med dold kamera har SVT-programmet Uppdrag granskning besökt flera imamer – religiösa ledare - runt om i Sverige för att höra vilka råd de ger till utsatta kvinnor.
För att få veta vilka värderingar muslimska ledare sprider har Uppdrag granskning tagit hjälp av två kvinnor utrustade med dold kamera och mikrofon. Kvinnorna är klädda i nikab – en heltäckande slöja. Meningen är att de ska be om råd och höra vad imamen säger när han tror att det bara är två muslimska kvinnor som lyssnar.
Det visar sig att åtta av tio säger att kvinnan som säger sig bli misshandlad inte ska gå till polisen.
Månggifte inget problem
Kvinnan från Uppdrag granskning ringer en böneledare i Timrå moské. Så här säger han till kvinnan när hon är ledsen över att hennes man varit utomlands och gift sig med ytterligare en fru:
– Hon är i Afghanistan, inte här. Du måste glömma henne, det är inte så stort problem tror jag.
Till andra moskéer ställde Uppdrag granskning dessutom frågan om en man får slå sin hustru. Och om han slår, får kvinnan kontakta polisen?
– Nej, det är inte bra att ringa polisen, säger imamen i Örebros moské. Polisen gör ingenting. Dom splittrar familjer.
De flesta imamer menar att problemen ska lösas inom familjen. Vi har pratat med en kontaktperson för Islamiska föreningen i Sundsvall. Varje fredag samlas 800 – 1000 muslimer till bön, men församlingen har ingen permanent imam. Muslimska kvinnor som hör av sig till talesmannen i moskéen får rådet att ringa kvinnojouren. Polisanmälan är inte första steget, men det är heller inte förbjudet.
– Jag vill ingenting säga förrän jag har sett hela programmet. Innan dess har jag inga kommentarer, säger företrädaren för Islamiska föreningen i Sundsvall.