Foto: Tullen

Lag hindrar kontroll av post med misstänkt narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Flödet av narkotika och dopningsmedel ökar i den vanliga postgången. Men personal på utlämningsställen och postkontor får inte larma tullen och polisen på grund av en bestämmelse i postlagen.

– Det är svårt med nuvarande lagstiftning att få till ett riktigt effektivt arbete. Lagstiftningen hänger inte med i den moderna samhällsutvecklingen med näthandel, säger samordnare Anna Karlsson på Länsstyrelsen i Västernorrland.

På Tullverket ser man också lagen som ett hinder i det förebyggande arbetet.

– Varken tull eller polis kan idag egentligen göra regelrätta kontroller på ett postkontor eller utlämningsställe, säger brottsutredare Sven Eriksson på Tullverket i Sundsvall.

Integritetsskydd

Enligt sekretessbestämmelserna i postlagen får inte den som hanterar post kontakta tull och polis när de misstänker att brev innehåller droger. Bestämmelserna infördes när postmonopolet avskaffades för att skydda den enskilde och dennes integritet.

Sven Eriksson, brottsutredare Tullverket Foto: Anna Beijron, SVT

– Det här är ett fenomen som man inte längre kan påstå är nytt. Jag väntar på att lagstiftarna ska se problemet för vad det är, säger Sven Eriksson

”Droger skickas ostört”

Länsstyrelserna i norr har gemensamt skrivit till regeringen för att påtala problemen. ”Bristerna i nuvarande lagstiftning innebär att en beställare och säljare av narkotika i princip ostört kan skicka droger via postbefordran”, står det i skrivelsen från 2016 som både polis och tull stödjer.

– Här finns det postpersonal, utlämningsställen, bensinstationer, kiosker och matvaruaffärer där personalen står och ser att man lämnar ut narkotika och vet inte vad man ska göra, säger Sven Eriksson.

Unga fastnar i missbruk

Idag krävs att brottet ger minst två års fängelse för att polis och tull ska få kontrollera en försändelse på ett utlämningsställe. Otillfredsställande menar både Tullen och Länsstyrelsen.

Anna Karlsson, Länsstyrelsen i Västernorrland Foto: Anna Beijronn SVT

–  Det är oroväckande att det är så lätt att beställa, inte bara via Darknet utan också via vanliga sidor som man snabbt och enkelt kan få tillgång till, konstaterar Anna Karlsson på Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.