• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Deltagarna på Landsbygdsriksdagen erbjöds utflykter till olika platser i Ångermanland. Här är en grupp på besök i Herrgårdsparken på Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik. Foto: Jennie Johansson/SVT

Landsbygden är inget problem – utan en tillgång

Publicerad

Gudrun Lindberg är less på att höra att landsbygden är ett problem. Hon vill istället att man ska vända på det och se tillgångarna.

– Men man kan inte bara sitta och vänta på att någon ska göra det åt en, säger Gudrun Lindberg.

Att bo på landsbygden kan innebära minskad offentlig service, sämre transporter och brist på bredband. Men det finns mycket annat som kan ses som tillgångar. För Gudrun Lindberg är det självaklart att bo på landsbygden, hon trivs med närheten till skogen.

Gudrun Lindberg bor i byn By i Häggdånger utanför Härnösand. Där har hon sitt företag som erbjuder konsulttjänster mot olika projekt. Hon är också engagerad i Mittnätverket Vendela som är ett nätverk för företagande kvinnor i Härnösand.

Landsbygdsriksdagen 2018

För henne är infrastrukturen en av de viktigaste frågorna för landsbygden.

– Både för att man ska kunna transportera sig och även bredband tycker jag är väldigt viktigt.

Hon är med på Landsbygdsriksdagen för att hon brinner för utveckling av landsbygden men också för att höra partiledardebatten under lördagen. Under fredagen deltog hon också på en av de resor som arrangerades och valde att åka till Nätradalen. Där fick deltagarna bland annat ta del av det kulturarv som finns i brukssamhället Köpmanholmen och besöka Herrgårdsparken.

Inte stor plats

Men landsbygdsfrågorna får inte tillräckligt stor plats i politiken tycker hon.

– Nej, det betraktas mer som ett problem än en tillgång.

På frågan om man ska kunna få samma service oavsett var man bor, tycker hon att man ska så klart kunna begära service men kanske inte exakt i samma utsträckning. Istället ska man måste ha smartare lösningar och att det inte kan se ut på samma sätt i en storstad och på landsbygden.

Hon efterlyser grundförutsättningar för skola, omsorg och infrastruktur, men också goda förutsättningar för företagande,

– Det är ju så, att finns det inte jobb får man skapa dem själv, de möjligheterna finns ju också, säger Gudrun Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsriksdagen 2018

Mer i ämnet