Kristina Mårtensson, chef för vuxenpsykiatrin i Västernorrland. Foto: SVT

Lång kö för att få hjälp med psykisk ohälsa: ”Vi måste fokusera på de svårast sjuka”

Publicerad

Väntetiderna och köerna växer för unga vuxna som söker vård för psykisk ohälsa.

– Den kö som växer handlar om unga personer som periodvis mår dåligt – men egentligen inte är sjuka, säger Kristina Mårtensson, områdesdirektör för vårdområde psykiatri och habilitering i Västernorrland. 

I videon förklarar Kristina Mårtensson varför läget ser ut som det gör.

Psykisk ohälsa i Västernorrland:

I en rapport publicerad 2020 av Region Västernorrland, framkommer det att psykisk ohälsa är utbredd i de flesta åldersgrupper i länet. Personer över 60 år sticker dock ut. Där finns diagnosen psykisk ohälsa inte med bland de tio vanligaste åkommorna som man söker vård för. 

Mest förekommande är psykisk ohälsa bland unga vuxna i åldrarna 15-19 år. 

Ur samma rapport har en jämförelse bland länets kommuner gjorts.  

Timrå kommun och Ånge kommun toppar listan över kommuner där störst andel (8 procent) sökt läkarvård för psykisk ohälsa. I Härnösands, Kramfors och Sollefteå kommun är siffran 3-4 procent som sökt vård för psykisk ohälsa och i Örnsköldsviks kommun 4 procent. 

I rapporten framkommer det även att det är vanligare för kvinnor söka vård för psykisk ohälsa än män i Västernorrlands län.

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.