Länsrådet Sten-Olov Altin menar att regionfrågan har så stor inverkan på människors vardag att medborgarna bör få mer information om konsekvenserna. Ytterst bör väljarna också få ta ställning till förslaget i en folkomröstning.
– Det är en stor förändring som kommer att påverka människors vardag och det är därför viktigt att regionreformen förankras bland medborgarna, säger Altin.
400 år sedan
Också moderate oppositionsrådet i Sundsvall, Jörgen Berglund för fram krav på folkomröstning:
– Förra gången Sverige genomförde en regionreform av den här digniteten var för nära 400 år sedan. Då tillfrågades inte folket. Den här gången bör medborgarna få väga alternativen mot varandra och ta ställning, säger Berglund.
Regionfrågan har diskuterats i 20 år och har tagit fart på nytt sedan regeringen för ett år sedan tillsatte en ny utredning. Den här gången verkar man ha bestämt sig att regionreformen ska bli av och under onsdagen kom den så kallade indelningskommittén med den länge emotsedda kartbilden. Sverige föreslås indelas i sex regioner och i norra Sverige tror man att den bästa lösningen är en sammanslagning av Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten i en gemensam storregion.
Halva Sveriges yta
Även om förslaget förankrats hos tongivande landstingspolitiker, främst socialdemokrater, har dock den nya storregionen mötts av kritik. ”Stornorrland” blir stor till ytan, drygt halva Sverige vilket i sin tur medför stora avstånd.
Moderaterna i Västernorrland säger nej och har beslutat arrangera en serie medborgarmöten för att diskutera regionfrågan och samtidigt får man nu oväntat medhåll från länsstyrelsen.
– Jag ser inga omedelbara fördelar med storregioner och men kommer dessutom att ställas inför stora problem när fyra län och landsting ska samordnas, säger länsrådet i Västernorrland, Sten-Olov Altin.
Residensstad utses i juni
Norrlandstingens regionförbund föreslås få uppdrag att samordna de förhandlingar mellan län, landsting och kommuner som nu inleds. Redan i juni – det vill säga om drygt tre månader – ska sedan indelningskommittén föreslå hur fyra länsstyrelser ska bli en och vilken ort i Norrland som ska bli ny residensstad.
Brådskan får kritik, inte minst mot bakgrund att hela regionreformen beskrivits som ett demokratiprojekt men från regerings sida är ambitionen att regionen ska bli verklighet från 2019.
”Felgrepp”
En folkomröstning skulle dock försena projektet betydligt – om det ens blir av.
– Det måste få ta den tid som krävs. Att genomföra den här genomgående förändringen av samhällets organisation utan att medborgarna får tillräcklig information vore ett felgrepp, menar Berglund.