Länsstyrelsen: ”Spåravtrycken är inte från varg – men hon har ju uppenbarligen skador”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Nilsson på Länsstyrelsen i Västernorrland har själv varit på plats på Annelie Dunderhakes tomt för att inspektera spåravtrycken kring inhägnaden för hennes hundar.

– Utifrån de spåravtryck jag sett på platsen bedömer jag att det inte är vargspår. Vad som hänt vill jag inte spekulera i, men hon har ju uppenbarligen skador, säger han till SVT.

Peter Nilsson, Länsstyrelsens naturvårdshandläggare och viltexpert, gjorde sin inspektion samma dygn som dramat skulle ha skett.

– Jag var där sent på eftermiddagen samma dag och gick runt och tittade. Och det var tillräckligt mycket snö för att jag skulle kunna göra en bedömning.

Och?

– De spår jag undersökt är inte från varg. Det kan jag säga.

”Kan ha gått till så”

Annelie Dunderhake säger att hon attackerats av en varg inne på tomten. Skulle det ha kunnat gå till på det sätt hon berättat?

– Teoretiskt sett, ja.

Så vad tror du har hänt?

–  Jag spekulerar ingenting, det är svårt alltså, hon har uppenbarligen skador, men vad som har gjort det vet jag inte.

Vargattacker mot människor

Att vilda vargar går till attack mot människor är synnerligen ovanligt. Faktum är att man får gå flera hundra år tillbaka i tiden för att hitta dokumenterade fall i Sverige.

Under 1700-talet inträffade fyra bekräftade fall, och det senaste inträffade för 200 år sedan.

Åren 1820 och -21 dödade den så kallade Gysingevargen enligt den dokumentation som gjorts totalt nio människor – de flesta barn – och skadade 15. Den vargen hade dock tidigare hållits i fångenskap och sedan släppts ut i skogen, utan att ha lärt sig att jaga på ett för vargar naturligt sätt.

Källor: Rovdjurscentret De fem stora

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.