Foto: Grafik SVT design

Lantbruksuniversitetets forskare med vid älgvandringen

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i våras deltar forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i SVTs tittarsuccé ”Den stora älgvandringen” när programmet nu återkommer. Den här gången för att följa vintervandringen åt andra hållet.

– Älgarna väntar på att isen ska hålla så att de kan komma över, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

I första omgången av ”Den stora älgvandringen” försågs tre älgar – kallade Jokern, Trygga mamman och Ärrade damen – med gps-halsband av forskarna för att deras vandring, bland annat innefattande simning över Ångermanälven, skulle kunna följas och dokumenteras.

Det är en del i den älgforskning som sker vid SLUs institution för vilt, fisk och miljö.

Den stora älgvandringen

Ärrade damen ligger före

När SVT-samarbetet nu återupptas är två av älgarna, Jokern och Trygga mamman, tillbaka vid TV-kamerorna i Kullberg nära Junsele för att försöka ta sig över älven från den västra till den östra sidan där vinterbetet väntar.

Ärrade damen har redan tagit sig dit har det visat sig. Allt enligt informationen från gps-sändarna som älgarna bär på sig.

Vintervandringen mer utdragen

Vandringen till vinterbetesområdet tar längre tid än den till sommarområdet som ofta görs på bara en till tre veckor.

– För en del älgar kan det ta sex till åtta veckor från att de lämnar sommarområdet tills de är framme vid vinterområdet. Varför ha bråttom? Det går bara åt energi i onödan som bättre behövs under vintersvälten, säger Göran Ericsson på SLUs hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet