Läraren Josefin Öberg och alla 14 elever i ett klassrum på  Trehörningsjöskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefin Öberg med de flesta av barnen på Trehörningsjöskolan. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Läraren Josefin Öberg fick barnen att läsa – belönades med Stora läspriset

Uppdaterad
Publicerad

Stora läspriset på bokmässan gick i år till läraren Josefin Öberg på Trehörningsjöskolan norr om Örnsköldsvik.

Tillsammans med sin kollega Katarina Henriksson, lärare på Fredrika skola, får de priset för sina läsfrämjande insatser i och utanför skolan.

För två år sedan arbetade Josefin Öberg på Fredrika skola i Åsele kommun. Tillsammans med sin kollega Katarina Henriksson klurade de på hur eleverna kan hitta glädjen att läsa mer och oftare. Svaret var att väcka hela samhällets läslust för att locka med barnen. När Josefin bytte till Trehörningsjöskolan för ett år sedan fortsatte hennes arbete där.

– Det krävs extremt mycket tid för att få barn att lära sig läsa. Den tiden har vi inte i skolan. Vi måste tillbaka till att det att det är naturligt att sitta och läsa eller lyssna på en bok, säger Josefin Öberg.

Tipsar andra om bra läsning

Det handlar först och främst om att locka barnens föräldrar att hitta läsglädjen. Det har Josefin gjort genom att sätta upp lästips på anslagstavlor och låtit barnen låna hem böcker till sina föräldrar. Eleverna i Trehörningsjö har också åkt på skolresa för att träffa och utbyta lästips med eleverna i Fredrika.

Arbetar långsiktigt

Stora läspriset innebär att lärarna Josefin och Katarina får ett stipendium på 150 000 kronor. Pengarna har redan omsatts i inköp av böcker för att skapa bokkassar till eleverna i lågstadiet. Dessutom planeras även en bokutflykt.

– Stipendiet ger oss ekonomiska förutsättningar att genomföra projekt som annars inte ryms inom våra ramar. Vi kommer att åka på utflykt men vi måste också tänka ut hur vi får långsiktiga konsekvenser så barnen inte slutar läsa när de blir äldre, säger Josefin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.