En man med svart jacka till vänster och en laxunge till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Ottosson från Sportfiskarna blev chockad över fångsten när han fiskade i den nyligen utrivna dammen. Se klippet för att höra Kenneth berätta mer. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Laxungar återvänder efter dammrivning – invigning av ny strömsträcka i Stångån

Publicerad

Idag invigdes den nya strömsträckan i Stångån vid Ovansjö söder om Sundsvall, och redan nu har de första fiskarna tagit plats. När fiskevårdskonsulten Kenneth Ottosson elprovfiskade så fick han plötsligt ett par friska laxungar i håven.

– Jag blev lite förvånad, för jag fick tre stycken laxar och en havsöring, säger Kenneth Ottosson som tror på framtiden för Stångån.

Organisationen Sportfiskarnas satsning i Stångån söder om Sundsvall, där de löst in tre mindre kraftverk som avvecklas till förmån för fisk och vattenmiljöer har redan burit frukt.

–Det är som att vi kammat hem en seger att vi rott den här delen av projektet i hamn. Nu kan vi ta en paus över vintern, så fortsätter det nästa sommar, säger Joel Norlin på Sportfiskarna.

Stångån – unikt projekt

Det är ett unikt projekt, men arbetet med att ta bort alla vandringshinder i hela Stångån kommer att ta några år. Syftet är att hela åsystemet ska öppnas upp så att vattnet kan flöda fritt och fisk kan vandra och föröka sig.

– Från början var det åtta stycken dammar som ska tas bort. Och nu är fyra borttagna. Så det är ett stort steg på vägen, säger Kenneth Ottosson.

Stångån har varit stängd för fiskvandring i hundratals år. Utöver de tre kraftverken som avvecklats, så planerar Sundsvalls kommun att ta bort ett par äldre dammar som inte längre används i de nedre delarna av ån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.