Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Norlin, Sportfiskarna, berättar varför organisationen vill ta bort vandringshinder för fiskarna: ”Det är inte för att vi ska fiska i ån”. Foto: Hans Lindblom SVT

Unikt rivningsprojekt igång i Njurunda – Stångån ska öppnas för fisken

Uppdaterad
Publicerad

Nu har rivningen av dammarna i Stångån söder om Sundsvall inletts. Ett unikt projekt som ska öppna upp hela ån för fiskvandring. Organisationen Sportfiskarna har köpt en av de gamla kraftverksanläggningarna bara för att kunna ta bort den.

– Det viktigaste är att stärka fiskebestånden och den biologiska mångfalden, säger Joel Norlin, Sportfiskarna.

I Stångån söder om Sundsvall har vattenkraften utnyttjats i hundratals år och det finns en rad dammar som utgör vandringshinder för fisk i ån.

Just nu drar en omfattande och ovanlig rivning igång i Stångån där hela åsystemet ska öppnas upp så att vattnet kan flöda fritt och fisk kan vandra och föröka sig i vattendraget. Något som Sportfiskarna betecknar som lite unikt.

”Behövs kraftfulla åtgärder”

– Vi vet att det behöver göras kraftfulla åtgärder om vi ska få tillbaka fisken i våra vatten och våra hav. Det här är en sån åtgärd, säger Joel Norlin som är projektledare men också biträdande generalsekreterare i organisationen Sportfiskarna.

Rivning av gamla dammar för att återställa vattenmiljöer har blivit allt vanligare. Enligt organisationen World fish migration foundation revs 487 dammar i Europa under 2023.

Oro i Njurunda

Men alla är inte lika nöjda med rivningen, i Njurunda oroar man sig för hur det kommer att bli när de flera hundra år gamla dammarna är borta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Abrahamsson bor vid Stångån – se vad han har för farhågor kring rivningen av dammen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.