Korpberget är ett av Sveriges äldsta behandlingshem. På senare tid har legala droger som skrivs ut av läkare blivit ett allt större problem.
– Nu är ju preparaten Subuxone och Subutex främst och de preparaten är ju – ja, det är ju känsligt i och med att de kommer från läkemedelsindustrin. Det är tänkt att man ska ha det här som ett ersättingspreparat för heroin och morfin och den typen av droger – men det har inte blivit så. Tyvärr, det har ju slagit helt fel, säger Jan-Olov Öhlén, behandlingschef på Korpberget.
Svårbehandlat
Just läkemedlet Subutex finns inte på marknaden längre, men används ofta som begrepp för liknande preparat med ämnet buprenorfin som aktiv substans – som till exempel Subuxone. Preparaten har skapat ett nytt och mer svårbehandlat drogberoende, menar man på behandlingshemmet. Avgiftningen tar betydligt längre tid och allt fler avbryter sin behandling. På Korpberget har en ny klinik skapats för att möta problematiken.
– Vi har en abstinensklinik, som ett mellansteg, och den har vi upprättat på grund av det här problemet. Vi vet att människor mår jättedåligt när man kommer hit, när man har haft de här drogerna, säger Jan-Olov Öhlén.
Droger på recept kan också handla om starka värktabletter, som skrivs ut generöst av vissa läkare.
– Det sprids ju från mun till mun vilka läkare man ska gå till och vad man ska säga, säger Jeårg Lindqvist.
”Halvskum läkare”
Jeårg Lindqvist är idag utbildad socionom och jobbar på ett behandlingshem, men har en bakgrund som missbrukare. För att få värktabletter påstod han sig ha ont i både rygg och knä.
– Är det då en lite halvskum läkare, jamen då tar de 500 kronor under bordet också, berättar han.
– Så det har du varit med om?
– Det har jag varit med om, i Sundsvall, säger Jeårg Lindqvist.
Säljer vidare
Han har också gått på Metadon-behandling. Då såg han till att få utskrivet recept på så mycket Metadon att han också kunde sälja vidare.
– Ja, jag kan säga att jag fick lite för mycket och utnyttjade det ganska snabbt. Det var en ganska bra extrainkomst under den tiden jag gjorde det, säger Jeårg Lindqvist, som har utbildat sig till socionom.
– Är det vanligt vanligt bland missbrukare att man säljer vidare?
– Ja, det är jättevanligt, säger Jeårg Lindqvist.
De legala drogerna säljs också vidare till missbrukare i tonåren.
– De yngre missbrukarna, som kommer till Korpberget, tycker vi i huvudsak går på Subutex faktiskt. Förr var det hasch och öl man hade som ingångsdrog, nu är det Subutex man har som ingångsdrog, konstaterar Jan-Olov Öhlén, behandlingschef på Korpberget.