Foto: SVT

Så påverkar Västernorrland klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser som påverkar klimatet ökar i Västernorrland. Det handlar framförallt om koldioxid som uppstår vid en rad olika verksamheter. Vi har sammanställt en lista på de verksamheter som genererar växthusgaser och som finns i länet.

Ökade mängder av växthusgaser och framförallt koldioxid anses av en i stort sett enad forskarkår vara bakgrunden till den uppvärmning som just nu sker globalt. Nyligen kom siffror som visar att 2019 var det hittills näst varmaste året man uppmätt.

Sedan mitten av 1800-talet har koldioxiden i atmosfären ökat med 35 procent. Samtidigt har jordens medeltemperatur ökat med 0,7 grader sedan 1900-talets början och ökningen hotar att fortsätta om inte utsläppen minskar. Uppgifterna kommer från Naturvårdsverket.

Växthusgaserna från Västernorrland har ökat

De senaste siffrorna för utsläppen av växthusgaser från verksamhet i Västernorrland är från 2017 och redovisas i Nationell emissionsdatabas. De visar en svag ökning jämfört med 2015 och 2016. Tittar man längre tillbaka är utvecklingen i länet däremot positiv ur ett begränsningsperspektiv.

Från 1990 och fram till 2017 har utsläppen av växthusgaser halverats, från 3 miljoner ton till mindre än 1,5 miljoner ton. Bakgrunden är att stora förorenare i form av industrier har begränsat sina utsläpp markant. Att utsläppen nu återigen ökar bedöms bland annat bero på en ökad produktion vid några av länets industrier. Västernorrland hör trots allt till de län i landet som redovisar förhållandevis låga utsläpp av växthusgaser och befinner sig på den nedre halvan i utsläppstabellen.

Kubal – stor utsläppskälla

Aluminiumsmältverket Kubal söder om Sundsvall är en av de stora utsläppskällorna med motsvarande 258 087 ton koldioxid under 2018. Skogsindustrin kommer lindrigare undan eftersom de omfattande utsläpp av koldioxid som sker inte räknas in i företagens utsläppsmängder. Bakgrunden är att utsläppen betraktas som biogena, dvs inte kommer från fossila källor utan från skogsråvara och därför inte ingår i utsläppsrapporteringen. Något som på senare tid kritiserats av forskare och som med andra beräkningsgrunder skulle ändra länets position avsevärt.

Skogsindustrin anser sig vara bra för klimatet

Skogsbolaget SCA beräknas till exempel totalt sett på egen hand släppa ut 900 000 ton koldioxid och den övriga skogsindustrin i länet bidrar också till stora utsläpp av koldioxid. Men SCA:s uppfattning är att verksamheten är bra för klimatet.

– Jag vill hävda att skogsindustrin är lösningen och inte problemet, säger kommunikationsdirektören Björn Lyngfelt på SCA och menar att företaget arbetar med material som gör att behovet av fossila produkter minskar.

Se hur länets utsläpp av växthusgaser fördelar sig på olika verksamhetsområden i den topplista som finns i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.