En grupp människor går på en mörk gata. De bär olika kläder, inklusive ljusa skor. Övervakningsfilm på ett bråk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet går vi igenom hur fem personer kunde gripas, trots att flera lämnade platsen i samband med att polispatrullen anlände. Foto: Polisens förundersökning

Här fångas gärningsmännen på polisens kamera – så kunde de lösa brottet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir alltfler kameror i samhället. Bland annat utanför en krog i centrala Sundsvall – där flera män slogs framför polisens övervakningskamera.

När Sundsvallspolisen larmades till ett stökigt slagsmål utomhus i september var det först svårt att veta vem som hade gjort vad. I klippet ovan förklarar SVT:s reporter hur kamerabevakning kan användas i realtid för att gripa gärningsmän.

Polismyndigheten har fått uppdrag av regeringen att uppnå 2 500 kameror vid slutet av 2024. Gunnar Strömmers pressekreterare Caroline Opsahl skriver i ett mejl till SVT att man var uppe i drygt 2 400 stycken kameror i slutet av augusti 2024.

Ny ”kameraoffensiv”

Det var för drygt ett år sedan regeringen presenterade att en ny ”kameraoffensiv” skulle införas. Det handlade om att polisen skulle få möjlighet att använda övervakningskameror i större utsträckning för att stoppa gängbrottsligheten.

– Det handlar om att ha direktåtkomst till kameror i realtid, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på pressträffen.

Flera dömdes till fängelse

I december 2024 lade även regeringen ett förslag om att det ska bli enklare för kommuner och regioner att bedriva kamerabevakning. Enligt förslaget ska också de brottsbekämpande myndigheterna få utökade möjligheter att använda kameror.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2025.

Efter bråket i Sundsvall dömdes fyra av fem till fängelsestraff. Tre dömdes för misshandel efter att de sparkat mot huvudet på en person som låg ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.