Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson prata om att Moderaterna vill satsa på kameraövervakning. Foto: Christine Olsson/TT

Kristersson (M): Vill fördubbla polisens kameramål

Publicerad

Regeringen vill kraftigt öka antalet övervakningskameror i samhället. De vill ändra lagen så att regioner och kommuner får rätt att på egen hand sätta upp kameror. Polisen ska även ges i uppdrag att sätta upp fler.

– Vi drar igång en stor kameraoffensiv, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i Almedalen.

I dagsläget har polisen i uppdrag att öka antalet övervakningskameror i landet till totalt 2 500 innan årsskiftet. Regeringen vill att den siffran höjs till 5 000 framöver samtidigt som polisens tekniska förmågor stärks.

Tanken är att det framöver ska bli enklare för polisen att få åtkomst till andra aktörers kameror, till exempel myndigheter och företag i kollektivtrafiken.

Almedalen 2024

Förslaget har inspirerats av hur polisen i New York använder kameror i sin brottsbekämpning, enligt Kristersson.

– En del säger att ”nu går ni för långt även här”. Jag säger: Integritet är viktigt. Men det finns ingenting som är mer integritetskränkande än att bli utsatt för grova brott. När mord förblir ouppklarade och vittnen inte vågar vittna, så kommer kamerorna göra livet tryggare för helt vanliga människor, säger han.

Justitieministern: Minskar brottsligheten

Regeringen vill också att en kamerasamordnare inrättas för att underlätta och driva på ökningen av kameror i samhället.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger vid en pressträff att bevisen för att kameror minskar brottsligheten där de sätts upp.

– Den preventiva effekten måste vi verkligen framhålla. Där det finns kameror begås det inte brott, eller i varje fall minskar brottsligheten högst påtagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet