Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centern vill ha ”nystartsår” för de som hamnar utanför samhället. Foto: Anders Wiklund/TT

Muharrem Demirok (C): Obligatoriskt nystartsår för utrikesfödda

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet föreslår ett obligatoriskt ”nystartsår” för utrikesfödda som de menar ska leda till att fler kommer in på arbetsmarknaden. Och med det – en ökad integration.

– Det här är en varm reform som ser till att människor faktiskt kommer ut i samhället och blir en del av Sverige, säger Muharrem Demirok (C).

Muharrem Demirok (C) introducerade på en pressträff under Almedalsveckan partiets nya integrationsreform. I den ges Arbetsförmedlingens gamla frivilliga ”intensivår” för nyanlända ett nytt namn: ”Nystartsår” – och föreslås bli obligatorisk för alla utrikesfödda som befunnit sig i Sverige de tre senaste åren utan sysselsättning.

Partiledaren kallar förslaget för en ”varm reform” och betonade precis som tidigare under SVT:s Morgonstudion vikten av arbete när det kommer till integration.

Almedalen 2024

– Det håller inte att tro att enbart en stram integrationspolitik kommer att lösa det faktum att vi har ett enormt utanförskap i Sverige, säger partiledaren Demirok vid en pressträff i Almedalen.

Nystartsår eller lägre bidrag

Enligt partiets förslag ska den som inte väljer att gå nystartsåret få ett lägre bidrag. Detta ska främst gälla försörjningsstödet men exakt vilka fler bidrag som kan påverkas och med hur mycket är fortfarande oklart.

Att sänka barnbidraget är dock uteslutet eftersom det skulle kunna bidra till högre barnfattigdom, säger presstalesperson Martin Ådahl till TT.

Ska innehålla studier och jobb

Nystartsåret ska främst bestå av studier, SFI om så behövs, och en praktikplats. I slutet av året ska ett etableringsjobb erbjudas, en anställning som även är subventionerad av staten.

Centerpartiet räknar med att den nya integrationsreformen kommer att kosta 2,5 miljarder kronor årligen om cirka 50 000 personer deltar i nystartsåret.

– Allt det här kommer med krav, att man också ska ta del av det här, att man ska ta de jobb som erbjuds, att man gör allt i sin makt för att bli en del av samhället, säger Muharrem Demirok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet