Enligt Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör, finns det för få barn i Nacksta för att det ska vara motiverat med en familjecentral. Foto: SVT

Litet hopp för Nacksta hälsocentral i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Nackstaborna kämpar fortfarande för att få behålla sin hälsocentral, men nu ser det mörkt ut.

– Det finns inga förutsättningar för en familjecentral i Nacksta, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör i Region Västernorrland.

Primärvården måste minska sina kostnader och tjänstemännen fick i höstas uppdrag att ta fram förslag på hur det skulle gå till. Förslaget innebar nedläggning av flera hälsocentraler i länet, bland andra Nacksta och Stöde skulle bantas till en filial.

Efter starka lokala protester backade politikerna och i november stod det klart att Stöde Hälsocentral skulle få bli kvar och tjänstemännen fick i uppdrag att undersöka om man kunde göra om Nacksta till familjecentral.

Hotade hälsocentraler

Inga förutsättnigar

Nu är tjänstemännens utredning klar och de förordar återigen att lägga ner Nacksta helt och hållet.

– Det finns inte förutsättningar för en familjecentral i Nacksta, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Region Västernorrland.

Enligt henne föds det för få barn i Nacksta, färre än 30 per år. En annan förutsättning för famlijecentral är ett samarbete med kommunen och Sundsvalls kommun har inte visat något intresse.

Ännu inget politiskt beslut

– Vi har väldigt många hälsocentraler i Sundsvall och det finns fem stycken inom fem kilometers avstånd från Nacksta. Alternativet är att lägga ner Granlo vårdcentral, men där har man 12 000 listade patienter, säger Anna-Lena Lundberg.

Nacksta hälsocentral har under 4 000 listade och har haft svårt att bemanna läkartjänster där.

Nackstaborna har inte get upp. De kämpar fortfarande och på lördag håller gruppen ”Backa Nacksta” en stödkonsert för Hälsocentralen.

Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 28 januari fattar politikerna beslut i frågan.

Familjecentral

En familjecentral är en verksamhet som bedrivs gemensamt mellan oftast en region och en kommun. Där samlas kommunens socialtjänst och regionens barn- och mödravård under samma tak, och där erbjuds även öppen förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotade hälsocentraler

Mer i ämnet