Varnar för livsfarliga rotvältor

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen Ivars härjningar är det gott om rotvältor i skogarna i både Jämtland och Västernorrland och när tjälen går ur marken ökar risken att de ska slå igen. Nu varnar Norrskog för att röra sig i drabbade områden.

En rotvälta innebär en potentiell livsfara, dödsolyckor har inträffat när folk klämts fast och just nu finns det anledning att vara extra försiktig. 

– Risken är att de kan tippa nu när tjälen går ur jorden och eftersom de väger flera hundra kilo är det svårt att ta sig loss om man skulle bli fastklämd. Dessutom kan de tippa både bakåt och framåt, så det är en farlig fälla, säger Karin Nolén på Norrskog.

Även om riskerna är störst vid skogsarbete kan en rotvälta vara ett inbjudande vindskydd och Karin Nolén vill varna allmänheten för att gå nära, speciellt där omkullblåsta stammar kapats samtidigt som rotvältan fortfarande står upp.

– Hela länet blev drabbat av både Ivar och Hilde så det finns mycket vindfällen just nu och det är viktigt att vara medveten om riskerna, säger Karin Nolén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.