I en rapport som publicerades av Livsmedelsverket i höstas framkommer att ekologiska ägg innehåller förhöjda halter av gifterna dioxin och PCB. Halterna befinner sig under de värden som anses vara säkra för en människa att äta, men ekoäggen innehåller runt tre gånger mer gift än de vanliga äggen.
– Arbetshypotesen är att det har att göra med fodersituationen, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.
Teorin är att värphönorna får i sig gifterna i foder som innehåller fiskmjöl, en produkt som i sin kan innehålla gifter som sprids i haven.
– Vi är inte riktigt övertygade om det. Vi har inte hittat några överträdelser av de gränsvärden som finns för hönsfoder. Näringen har arbetet väldigt hårt med det här och har tagit väldigt mycket prover, säger Kjell Wejdeman, som ansvarar för analyser av hönsfoder på Jordbruksverket till TT.
Livsmedelsverket tar frågan på allvar och ett tjugotal omfattande provtagningar kommer att genomföras.
Fakta: Varifrån kommer gifterna?
Dioxin sprids via luftföroreningar och lagras i djur och växter. Skillnaden mellan ekoägg och vanliga ägg beror troligen på vad hönorna äter. Ekologiska höns får delar av sin proteintillförsel från fiskmjöl i stället för syntetiska aminosyror.
En annan möjlig källa till dioxin är miljön som omger hönorna. Eftersom ekohöns vistas utomhus kan de få i sig gift från jord, växter, maskar och insekter.
Dioxinhalten i de ekologiska äggen är fortfarande så låg att nivåerna inte utgör en hälsofara för normalkonsumenter. De förhöjda nivåerna gör att säkerhetsmarginalerna är något mindre mellan intagsnivåerna och den nivå där effekter kan uppstå.
Källa: Naturskyddsföreningen, Livsmedelsverket