• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Laxstam kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det preliminära resultatet för de undersökningar av laxens levnadsmiljö som Statkraft gjort i Ljungan redovisats och resultatet pekar på att det krävs åtgärder för att den unika stammen ska utvecklas positivt, frågan är vem som ska betala.

Det är forskarstudenten Johan Kristofers som på uppdrag av Statkraft undersökt förutsättningarna för Ljungans unika laxstam. Bakgrunden är laxarnas dåliga status i älven och kritik mot kraftbolagets reglering. Johan Kristofers har identifierat flera åtgärder som skulle förbättra situationen.

– Stenarna som laxen gömmer sig bland har blivit igensedimenterade, det är en begränsande faktor. Lekområdena är också begränsade och de ligger långt från varandra men genom att lägga ut lekgrus kan man förbättra den här situationen, säger Johan Kristofers.

Bottnarna behöver rensas

Själva regleringen ser inte Johan Kristofers som ett problem men han skulle önska att man ibland ökade flödet för att rensa bottnarna.

– De här åtgärderna som Johan visat vad gäller bottnarna är jag övertygad om att är rätt sak, nu är det inte klarlagt hur regleringen påverkar men jag ifrågasätter inte det som är sagt här, säger Per Nordlund regiondirektör på Statkraft. 

Intressegrupp nöjd

Undersökningen av Ljungan skulle knappast blivit verklighet om inte intressegruppen Ljunganfiskarna legat på och gruppens företrädare Leo Oras är nöjd med resultatet.

– Det går att med relativt enkla åtgärder att få en ökad population av lax, vilket låter väldigt positivt, säger han.

– Vi har ett ansvar, vi bedriver en verksamhet som påverkar miljön och vi ska ta vårt ansvar för att påverkan på miljön blir så liten som möjligt, menar Per Nordlund.

Inte gratis

Så långt är allt frid och fröjd men Statkraft ska tjäna pengar och åtgärder i älven är inte gratis, för inte att tala om förändringar i regleringen och till sist måste någon betala.

– Vi inser att miljön kommer att kosta pengar men vem som ska ta ansvar för vad är inte klart än, säger Per Nordlund, Statkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.