Lotta Rudholm från Härnösand mördades ytterst brutalt av sin pojkvän i Stockholm för snart två år sedan.
Kritiken mot både polisen och åklagarväsendet för hanteringen av fallet Lotta var massiv efter hennes död, och Lottas anhöriga begärde i höstas skadestånd på över en miljon kronor.
Nu svär sig alla berörda instanser sig fria från medansvar, senast i raden riksåklagaren (RÅ).
”Rättsstaten måste ta ansvar”
Nu är de anhöriga oroliga för att RÅ:s yttrande ska bli avgörande när beslutet om ersättning eller ej till Lotta Rudholms familj fattas av Justitiekanslern (JK) framöver.
– Det gjordes så många fel både före och efter Lottas död. Rättsstaten måste ta ansvar och synliggöra felen, annars kan det aldrig ske någon förbättring, säger Maria Hallenius Henrysson som är ordförande för Insamlingsstiftelsen lex Lotta och generalsekreterare för organisationen Socionomer utan gränser.
Hotad till livet
Innan Lotta Rudholm misshandlades till döds av sin pojkvän hade hon vänt sig flera gånger till polisen för att hon kände sig hotad till livet av pojkvännen.
I den riskbedömning som då gjordes konstaterades att hon svävade i livsfara. Men utlåtandet försvann i polisens hantering; ett av de allvarliga fel som gjordes i fallet Lotta enligt de närstående.
Fick inget skydd
– Den andra saken som polisen gjorde fel var att man inte hörde av sig till henne, hon fick jaga för att få kontakt med dem i nästan en vecka trots att hon var i livsfara. Dessutom uteblev det skydd hon skulle få, säger Maria Hallenius Henrysson.
När Lottas anhöriga nu ansökt om skadestånd hos JK är det ingen berörd instans som vill medge fel. Polismyndigheten vill inte ta på sig någon del av ansvaret för Lottas död, och inte heller riksåklagaren alltså.
Inget samband
RÅ konstaterar att det funnits brister i förundersökningen, men att de ändå inte har något direkt och tydligt samband med Lotta Rudholms död.
RÅ avstyrker därför de anhörigas begäran om ersättning.
– Det är väldigt beklagligt, med tanke på att riksåklagaren tidigare gett åklagarmyndigheten kraftig kritik för sin handläggning av det här ärendet. Men nu när det kommer ett skadeståndsyrkande från familjen så vill man plötsligt inte medverka till det, säger Maria Hallenius Henrysson.
”Skam för rättssamhället”
– Det är en skam för rättssamhället. Det är ju mycket bättre att gå ut nu och säga: ja, vi gjorde fel. Och sedan ta konsekvenserna av det. Nu riskerar man i stället att ställas inför Europadomstolen och bli granskad där. För vi kommer att driva ärendet vidare dit om JK skulle säga nej till ersättning. Och det blir mycket mer smärtsamt för den svenska rättsstaten, säger Maria Hallenius Henrysson.