Det växande lokala motståndet i Jämtland mot planerna på en storregion Norrland har ju bland annat lett till krav på folkomröstning i frågan om regionbildningen – på kort tid samlades 23 000 namnunderskrifter in med kravet
Ytterst är det det ju riksdagen som ska avgöra saken, och i de blocköverskridande diskussioner som just förs inför avgörandet backade plötslig civilminister Ardalan Shekarabi från sin ursprungliga ambition med 6 nya storregioner och lät Jämtland bli ett undantag.
– Jag gissar att det här är ett förhandlingsutspel för att hitta en majoritet i riksdagen för det här, men jag vet inte riktigt, säger Erik Lövgren till SVT Västernorrland.
Fyra bättre än tre, menar Lövgren
– Det var ett överraskande besked, men diskussionerna mellan partierna forsätter ju.
– Redan i ett tidigare förslag för några år sedan fanns ett skiss på regionbildning med bara tre län.
– Det fanns en plan där tre län bildade region, och det är möjligen det som kommit upp igen, men däremot är det inte önskvärt, menar Erik Lövgren.
I Jämtland reagerade det socialdemokratiska regionrådet Ann-Marie Johansson med bestörtning på beskedet att Jämtland kunde undantas från regionbildningen: ”Centern kräver att den fattigaste regionen ska lämnas utanför – det är anmärkningsvärt” sa hon till SVT Nyheter Jämtland.
Riksdagen bestämmer
– Vi fortsätter dock arbetet till annat sägs, säger han, men det här känns jättetråkigt.
SVT: Men att medge ett undantag för Jämtland på det här sättet, öppnar det inte för fler avsteg? Motståndet tycks ju växa i Norrbotten?
– Jo, det är ett sätt att se det, menar Erik Lövgren.
Hurvida regionprocessen nu borde bromsas in och invänta utfallen i diskussionen mellan riksdagspartierna, låter han vara osagt.
– Det är ju riksdagen som bestämmer detta.
Kan S förlita sig på Mp?
Frågan är om regeringen ens har med sig sin regeringspartner Miljöpartiet i regionfrågan.
I en debattartikel nyligen protesterade flera tunga Mp-företrädare mot det man kallar ”en framforcerad storregionreform” och menar att det går på tvärs med Miljöpartiets tidigare kongressbeslut som slog fast att framtida regioner skulle bygga på lokalt inflytande och folkomröstning.
Det gäller fortfarande, menade debattörerna.
Tidigare centerriksdagsmannen Håkan Larsson från Jämtland pekar i en artikel i Östersundsposten på att en norrländsk storregion avfärdades redan 2010 – då slog politiska företrädare för både Jämtland och Västernorrland fast att det skulle leda till ”konflikter i nordligaste Sverige”
Ett stornorrland skulle ”skapa stora slitningar mellan de olika delarna, mellan inland och kust och mellan syd och nord”.
Då, under den moderatledda regeringen 2010, hamnade till slut hela regionomstöpningsförsöket i papperskorgen.
”En vinstlott för Norrland”
Moderaterna har för övrigt aldrig varit några varma anhängare av regionbildningstanken, och sex år efter de senaste försöket rita om Sveriges inre karta och ersätta länen med regioner, säger partiets distriktsordförande Jörgen Berglund att ”regionplanerna håller på att falla sönder” Han beskriver det som ett projekt ”utan folklig förankring”.
– Beskedet om undantaget för Jämtland är en vinstlott för hela Norrland, sa Berglund till SVT i helgen. Enligt moderaterna är hela processen bakvänd. Först borde man söka svaren på de stora samhällsfrågorna, sedan kan man fundera på hur organisationen ska se ut, menar Berglund som avfärdar planerna på storregioner som ett politiskt elitprojekt.
– Jag har aldrig mött någon vanlig väljare som tyckt att vi ska driva regionfrågor, säger han.
Beslut under våren – hoppas regeringen
Enligt regeringens ursprungliga plan skulle ett förslag presenteras för riksdagen redan under våren 2017 – och de nya regionerna skulle bli verklighet 2019 eller 2023.
Nu diskuteras frågan alltså intensivt mellan partierna, och så här lite i elfte timmen verkar civilministerns längtan att till slut genomföra regionförändringen fått ganska bakhalt.
Än lever rikskansler Axel Oxenstiernas slitstarka uppdelning av Sverige från mitten av 1600-talet vidare.
Regioner – vad är det och vad kommer att hända? Egentligen?
I oktober i år sa riksdagen ja till en ansökan från Västernorrland att bilda region – från 1.1 2017.
Det är tänkt att vara steg 1 i en större regionbildningsprocess – steg 2 skulle vara att bilda en gemensam region med Jämtland, Västerbotten och Norrbotten redan 2019.
Regionerna är tänkta att ta över delar av statliga Länsstyrelsens uppgifter och funktioner – inte minst makten över de pengarna för regional utveckling och tillväxt. Det kan exempelvis handla om beslut om infrastruktursatsningar inom länet.
Regionföreträdarna ska väljas i allmänna val, som kommunalvalet eller landstingsvalet idag. Detta till skillnad från dagens konstruktion med Länsstyrelsernas chefer landshövdingarna, som är statliga tjänstemän utsedda av regeringen.
Förutom regionala utvecklingsfrågor blir hälso- och sjukvård den viktigaste uppgiften inom regionen.
Det finns redan regionbildningar i Sverige idag – Region Västra Götaland och Region Skåne ville – och fick – gå före.
När Malmöhus- och Kristianstads län slogs ihop 1997 bildades Skåne län. Därefter slogs landstingen samman och fick benämningen Region Skåne.
Region Västra Götaland bildades ungfär samtidigt och sträcker sig idag över Bohuslän, Västergötland, Dalsland och delar av Värmland och Halland.
Jämtland/Härjedalen bildade egen region 2015 och även Västerbotten kallar sig region sedan några år tillbaka. 2008 gick länets 15 kommuner och landstinget i Västerbotten samman i ett kommunalt samverkansorgan.