Inställda flyg på Sundsvall-Timrå Airport

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen är sex ankomster och avgångar inställda på Sundsvall-Timrå Airport till följd av strejken.

Ungefär 400 SAS-piloter togs ut i strejk i fredags kväll efter att Svensk Pilotförening inte kommit överens med motparten Svenska Flygbranschen. Konflikten handlar bland annat om tryggare anställningsformer, tydligare avtal och ett 3,5-procentigt lönepåslag. På Midlanda har lugnet brett ut sig till följd av konflikten.

Hägrande Portugalresa

Jan Thelberg var en av de frustrerade och väntande passagerare som SVT stöter på. Hans och hustruns resa till Portugal hotar att frysa inne.

– Min fru har förgäves suttit i telefonkö i två timmar för att få någon sorts besked och vi vet inte hur vi ska lösa det. Vi får kanske ta bilen ner till Arlanda. Informationen från SAS har inte varit bra, säger han till SVT Västernorrland.

Strax efteråt får de dock beskedet att de bokats in på en flight med ett annat flygbolag. Deras resa till Portugal ser alltså ut att bli av.

– Det finns folk som blir strandade litet tills vi hittar alternativa transportvägar. Som tur är har vi ju två flygbolag som trafikerar flygplatsen, säger chefen för anläggningen Frank Olofsson.

Annorlunda arbetsdagar

SAS piloter har en snittlön idag på knappt åttio tusen kronor i månaden. De kräver en löneökning på 3,5 procent. Även andra förmåner hoppas de få behålla som bidrag till kläder och solglasögon.

På Sundsvall-Timrå Airport arbetar ett sextiotal personer som nu – när så få plan ankommer och lämnar flygplatsen – fått något annorlunda arbetsuppgifter:

– När det blir mindre att göra gör vi som vanligt. Vi utför uppdragen själva. Jag har sett några som är ute och plockar ogräs medan andra håller på med målning. Det blir som det blir. Sen hoppas vi givetvis att konflikten löser sig, avslutar Frank Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.