Humla surrar kring en blå lupin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örnsköldsviks kommun betalar 20 kronor för varje inlämnad säck lupiner – se kommunbiologen berätta om initiativet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Lupinkampen pågår i Örnsköldsvik – pengar för att plocka invasiva växten

Publicerad

I Örnsköldsvik pågår just nu Lupinkampen, ett initiativ som ska uppmärksamma problematiken kring invasiva växter. Under sommaren kan den som lämnar säckar med lupiner och jättebalsaminer få betalt för insatsen.

Lupinen och jättebalsaminen är två invasiva växter som kommunen gärna ser mindre av. Problemet med växternas spridning ligger bakom bjuds därför, privatpersoner och föreningar in till en kamp mot fram för allt lupinen och det för åttonde året i följd.

– Vi vill uppmärksamma allmänheten på problematiken kring invasiva arter och växter i vår kommun. Det är också en möjlighet att engagera privatpersoner, fastighetsägare och nu också föreningar, säger Johanna Martinell som är kommunbiolog.

”Win-win för alla”

Det som ska locka föreningarna att engagera sig är betalningen. För varje säck med lupiner som lämnas in kan föreningar kvittera ut 20 kronor.

– Vi ser det som win-win där föreningarna gör en värdefull insats för att rädda vår biologiska mångfald, där de också kan få något till sin föreningskassa.

Lupinkampen pågår mellan 10 juni och 11 augusti.

BLOMSTERLUPIN

Blomsterlupinen härstammar från Nordamerika. Den introducerades i Europa under 1800-talet som trädgårdsväxt och spred sig sedan därifrån till naturen.

I Sverige förvildades blomsterlupinen på 1870-talet och finns nu i stora delar av landet.

Den brer ut sig längs vägar och järnvägar, i grustag och runt bebyggelse – samma platser som är en fristad för många ängsväxter.

Blomsterlupinen konkurrerar ut svenska växter till problem för bland annat våra vilda pollinatörer.

Mer information på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.