Man får inte heta Pilsnerflaska

Uppdaterad
Publicerad

Det tillkommer ständigt nya förnamn. Skatteverket har därför kommit med nya rekommendationer för bedömningen av förnamn.

Föräldrar som vill ge sina barn nybildade, tidigare okända förnamn ska enligt Skatteverkets nya riktlinjer bedömas generösare. ”Hellre fria än fälla” är mottot.

Fast det finns fortfarande gränser. Förnamn får inte väcka anstöt, alltså är inte svordomar och könsord lämpliga. Inte heller får namnet väcka anstöt av religiösa skäl. Namn som Gud, Allah och Fan tillåts inte. Förnamn som kan antas leda till obehag för bäraren tillåts inte heller. Men man ska i fortsättningen vara mildare i bedömningen när det gäller vuxna personer. De antas kunna bedöma detta själva.

När det gäller förnamn med efternamnskaraktär ska man bli generösare i bedömningen men vanliga efternamn som t ex Johansson tillåts fortfarande inte. Inte heller enstaka bokstäver, siffror och yrkestitlar såsom doktor, advokat, ingenjör eller kapten anses lämpliga som förnamn.

Kvinnonamn på män och vice versa ogillas men om namnet inte har typisk könskaraktär kommer tillämpningen i fortsättningen att vara generös. Även internationella influenser ska beaktas. Exempelvis är Charlie och Bo numer okej för både pojke och flicka.

Namn som är substantiv, i synnerhet konkreta substantiv, anses olämpliga. Därför är det även i fortsättningen svårt att döpa sitt barn till diskbänk eller pilsnerflaska. Däremot kan substantiv som är ord för företeelser i naturen utgöra ett godtagbart tillskott till namnfloran. Exempel på sådana är Östfront, Morgonrodnad, Skymning, Skogsnäva och Sommarbris.

I folkbokföringsdatabasen har nu lagts in en namnbank 4500 förnamn som kan godkännas direkt. Anmälda förnamn som inte återfinns i namnbanken prövas av en handläggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.