Det är en stadig ström av väljare som förtidsröstar i Kulturmagasinet i centrala Sundsvall. Hittills har fler svenskar än vid samma tidpunkt vid valet 2018 röstat i förväg.
– Har man barn så behöver det gå undan lite, så det här var perfekt, säger Kamilla Elali som just förtidsröstat i Sundsvall.
2,9 miljoner personer förtidsröstade i valet 2018, fortsätter den trend som är nu blir det ännu fler i år.
”Har inte bestämt mig”
Men ska man förtidsrösta gäller det att man bestämt sig och så är det inte för alla.
– Jag har inte bestämt mig än, säger Isabelle Gulliksson som planerar att läsa på inför sitt beslut.
Enligt Sofie Blombäck, som är statsvetare på Mittuniversitetet i Sundsvall, visar väljarundersökningar att många bestämmer sig för hur de ska rösta redan innan valrörelsen drar igång, samtidigt finns en stor grupp som bestämmer sig i sista stund.
En stor minoritet bestämmer sista veckan
– Det finns en stor minoritet som bestämmer sig så här sista veckan och bland dem hittar vi några av dem som också byter parti och rent av block, säger hon.
Sofie Blombäck konstaterar också att en del av de som inte bestämt sig håller det öppet för att eventuellt byta parti men sedan landar i sitt ursprungliga parti.
– Det är ju ganska rationellt, att man vill ta del av all information man kan, det händer ju mycket under valrörelsen. Är man inte stensäker vilket man gillar så kanske det inte är jättekonstigt att man vill vänta.
”Blir samma som alltid”
Frågan är om väljargruppen som fattar sitt beslut sent i processen kan påverka valets utgång?
– Väljarforskning från tidigare val visar att det finns ungefär fem procent som inte bara byter parti, utan också byter block och är det väldigt jämnt så kan någon enstaka procentenhet som byter hit eller dit påverka om någon kommer in i riksdagen eller inte, men också vilken majoritet som vinner, förklarar Sofie Blombäck.
Gullan Lundvall hör definitivt inte till gruppen osäkra väljare.
– Det blir samma som alltid, konstaterar hon.