Karin Borglund var en av många som ville topsa sig efter föreläsningen i Härnösand.

Kö för att topsa sig i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker sina rötter med hjälp av DNA. Härnösandsbon Peter Sjölund har blivit expert på DNA-släktforskning och hans föreläsningar drar fulla hus. Efter hans föreläsning i Härnösand var det kö till topsningen.

Han har skrivit böcker om att släktforska med DNA och om hur Sverige befolkades. Peter Sjölund har blivit expert på att släktforska med hjälp av DNA.

– När jag började för fem år sedan var det ungefär 4-500 som var testade i Sverige. Nu är det 40.000. Det är en enorm utveckling, konstaterar han.

”Otroligt intresse bland släktforskare”

DNA-släktforskare Peter Sjölund, från Härnösand, har blivit en efterfrågad föreläsare. Foto: Eva Harström SVT

Ju fler som lämnar in sitt DNA, desto större chans är det att hitta några släktingar.

– Vi bär på många små pusselbitar ifrån olika delar av våran släkt. När vi får fram de spåren, kan vi jämföra dem med andra personer och hittar man samma små DNA-bitar, då är man släkt, förklarar Peter Sjölund.

Han märker tydligt att intresset för DNA-släktforskning växer.

– När jag testade mig fick jag en lista med 59 personer, som jag var släkt med. Nu har jag 1.780. Så det växer lavinartat och jag ser att jag får fler och fler släktingar. Sedan är jag ute och reser och föreläser, överallt, hela tiden. Det är ett otroligt intresse bland släktforskare och historiker, säger han.

Gratis föreläsning

Många Härnösandsbor kom till biblioteket för att lyssna till det senaste inom DNA-släktforskningen. Foto: Eva Harström SVT

Även i Härnösand är intresset stort och många hittade till biblioteket och biblioteksveckan,  där Peter Sjölund föreläste gratis på måndag kväll. Efteråt köade flera för att topsa sig och skicka in sitt DNA.

– Jag har släktforskat ganska mycket och under tiden har jag upptäckt vissa saker som kanske inte har varit jätteroliga att höra, men det har skapat en nyfikenhet att se var man kommer ifrån. Det är otroligt spännande, tecknar Karin Borglund, som är döv och har kunnat följa föreläsningen med hjälp av tolk.

Många som tidigare har släktforskat använder DNA för att kolla att deras släktträd stämmer. Andra kanske har kört fast och ser det som ett sätt att komma vidare. Peter Sjölund lyckades själv hitta sin farfars farfars farfar, som han tidigare sökt i olika arkiv i 20 år.

– Det som kanske är det mest nya är att nu kan vi släktforska tiotusentals år tillbaka i tiden, eftersom man har hittat så många skelett runt om i världen, som man har DNA-analyserat. Då kan man se vilka av de här skeletten som är mina förhistoriska släktingar helt enkelt, säger Peter Sjölund.

DNA skickas till USA

– Det är jättespännande att se om man har några släktingar som man inte vet om, säger Anna-Karin Rydja.

Hon har inte tidigare släktforskat, men topsar sig för att få vet mer om sina förfäder.

Topsarna gnuggas mot insidan av vardera kind och skickas i provrör till USA, där laboratoriet ligger. DNA:et kommer sedan att jämföras med andra som har testat sig på samma labb. Just det här testet kostar ungefär 800 kronor.

– Kostnaden är för att det är otroligt avancerad teknik och kemikalier som används för att spränga sönder DNA:et och analysera det, menar Peter Sjölund.

”Alla är släkt med varandra”

Med hjälp av dödskallen visade Peter Sjöberg var det är bäst att ta DNA från skelett som hittas. Foto: Eva Harström SVT

Han konstaterar samtidigt att det är olyckligt att det finns flera laboratorier som konkurrerar med varandra om att analysera släktforskares DNA. Det gör att alla som testar sig inte hamnar i samma register. Peter Sjölund vill varna för företag som gör DNA-tester och samtidigt säljer information till läkemedelsföretag.

– Jag jobbar med ett företag som bara jobbar med släktforskning, inga hälsodelar, så man får inte veta någon hälsoinformation.

Annars ser han ingen risk med att DNA-registren hamnar i fel händer.

– Allting kan ju missbrukas om man vill. Det finns krafter som försöker missbruka även DNA för att visa att människor är väldigt olika, men tittar man på DNA:t, så visar DNA:t tydligt att vi är väldigt lika. Alla är verkligen släkt med varandra, säger Peter Sjölund.

Se hela reportaget i SVT Play: Kö för att topsa sig i Härnösand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.