Markus Gustafsson i Graninge var tidigare tvungen att klättra upp på taket för att mobilen skulle få kontakt med mobilnätet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Markus, 86, fick klättra upp på taket för att få mobiltäckning

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan tvingades Markus, 86, klättra upp på taket för att få täckning på sin telefon. I dag slipper han det – men regeringen har ändå långt kvar till målet om stabil mobiltäckning och har misslyckats med delmålet för utbyggnaden av bredbandsnätet. Och allra sämst är det i glesbygden.

SVT träffade Markus Gustafsson, i dag 86 år, i Graninge i Sollefteå kommun år 2015. Han behövde då klättra upp på taket för att få kontakt med sin mobiltelefon – och blev lite av en symbol för hur läget såg ut i landet med bredbands- och mobiltelefoniuppkoppling. Då var missnöjet stort. Nu har mycket hänt, men klyftan mellan tätort och landsbygd finns kvar.

Landsbygden sämst

En färsk rapport från Post- och telestyrelsen visar att sedan Markus Gustafsson klättrade på taket har både mobilnätet och bredbandsuppkopplingen förbättrats, men bredbanden når ändå inte regeringens delmål för 2020, där 95 procent skulle haft tillgång till snabb överföring.

Uppkoppling och täckning

Bredbandsnätet är bäst utbyggt i tättbebyggda områden där 89,6 procent har tillgång tiill snabbt bredband. Även om utbyggnadstakten är något högre i glesbygdskommuner så är tillgången fortsatt sämst på landsbygden där bara 57,1 procent är uppkopplade med minst 100Mbit/sekund. Bakgrunden är de höga kostnaderna.

– Det är för dyrt att bygga där det återstår, säger Andreas Wigren på Post- och telestyrelsen.

Samtidigt ska hela Sverige vara uppkopplat 2025. Hittills har regeringen skjutit till 1,6 miljarder i stödpengar för att nå de uppsatta målen och ytterligare en dryg miljard ska delas ut.

Dålig mobiltäckning i norr

När det gäller telefonin bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobiltjänster av god kvalitet 2023 enligt regeringens strategi, men så är det inte i dag. Norrbottens län har sämst mobiluppkoppling med 65,9 procent följt av Jämtlands med 77,9 procent och Dalarnas län med 84,7 procent.

För Markus i Graninge har situationen förändrats till det bättre.

– Nu är det bra, säger han.

Se när Markus balanserar på taknocken och möt honom idag sex år senare i videoklippet ovan.

Sämsta länen i landet

89,6 procent av hushållen i tätbebyggda områden hade i oktober 2020 tillgång till ett bredband på 100 Mbit/s. I områden utanför tätort och småort är tillgången 57,1 procent. Minst andel hushåll med bredbandsanslutning finns det i Jämtland med 72 procent samt Kalmar län och Värmland med 74 procent.

Yttäckningen för mobilnät som medger hastigheter om 10 Mbit/s uppgick 2020 till 84,2 procent av landets yta, vilket innebär en ökning med ca 1,7 procentenheter sedan 2019. Sämst yttäckning är det i Norrbotten med 65,9 procent, Jämtland med 77,9 procent och Dalarna med 84,7 procent.

Källa: Post- och telestyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppkoppling och täckning

Mer i ämnet