Personal från miljökontoret i Sollefteå kommun inventerar enskilda avlopp i ett extra känsligt område omkring Björkå, det handlar om ett blivande skyddsområde för en vattentäkt.
– Det luktar jätteilla, konstaterar miljöchefen Maria Söderlund när hon tillsammans med personal från Sollefteå kommun lyfter på ett mycket provisoriskt lock till en brunn vid en fastighet.
Reningen: ett durkslag
Regler som kom redan 1969 säger att enskilda avlopp ska ha både en trekammarbrunn och efterföljande rening. Här består den enda reningen av ett provisoriskt monterat durkslag, vart avloppsvattnet sedan tar vägen är oklart.
– Här finns varken en slamavskiljning eller en efterföljande rening så här kommer fastighetsägaren att tvingas åtgärda systemet, säger Maria Söderlund.
Hittar inga godkända avlopp
Inventeringen fortsätter, personalen besöker flera fastigheter men några godkända avlopp hittar man inte. I Sollefteå kommun finns omkring 3000 enskilda avlopp, varav hälften är permanentboende, kommunen uppskattar att 80 procent inte följer reglerna och avloppen rinner rätt ut i naturen.
– Här kan man se att det är ett utsläpp rakt ut i skogsdungen, förklarar Maria Söderlund och pekar på ett geggigt område i slänten ner mot en liten bäck.
– Det här innebär en risk eftersom smittämnen kan gå rakt ut från ett avlopp, det ska ju stanna på vägen och bli ofarligt. Sedan har vi näringsämnen som rinner ut i naturen och riskerar att orsaka övergödning, säger hon.
Kan slå hårt mot ekonomin
Björn Krestesen har ett fritidshus i närheten av Björkå, precis som alla fastigheter kommunens personal besöker har han per post fått meddelande om att det ska ske en inspektion.
– Det är oväntat att det dyker upp ett brev och tre dagar senare en undersökning, men jag har själv tänkt på att det här måste förändras, säger han.
Björn Krestesens avlopp får inte godkänt och det kommer att krävas en ombyggnad av systemet.
– Jag tycker att det är vettigt, det ska göras, men att klara det på ett år kan slå hårt om man har en ekonomi som inte är planerad för det här, det kan kosta mellan 30 och 70 tusen kronor, konstaterar han.
– Det får man räkna med, säger Maria Söderlund och förklarar att det inte finns några bidrag eller andra möjligheter att få hjälp från stat eller kommun. Hon menar samtidigt att reglerna knappast kan komma som en chock:
– Man har haft många år på sig och man har ett ansvar som fastighetsägare att se till att man har sina tillstånd på plats.
Rakt ut i naturen
När Maria Söderlund och hennes personal summerar dagens inspektion kan de konstatera att resultatet av inventeringen hittills är allt annat än bra.
– Vi började innan sommaren och vi har inventerat omkring 30 fastigheter och det ser ut så här på alla ställen hittills, massor av avloppsvatten rinner orenat rakt ut i naturen, säger hon.