Metadonprogram återinförs i Västernorrland.

Metadonbehandling åter i länet

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlands landsting ska återigen öppna en mottagning för så kallad substitutionsbehandling av missbrukare – en omstridd behandlingsform med narkotiska läkemedel.

Planerna är att öppna mottagningen i början av nästa år. Västernorrland är det enda landsting i landet där nya opiatmissbrukare inte erbjuds någon LARO-behandling, det vill säga hjälp att ta sig ur missbruket med narkotikaklassade läkemedel. Men nu ska det återigen bli möjligt att komma in på ett metadonprogram. I dagarna annonseras efter en ny chef till en länsövergripande beroendeverksamhet.

Satellitmottagningar

– Den större mottagningen planerar vi för att den ska ligga i Sundsvall. Där har vi också då möjligheter att koppla till en avdelning. Sedan kommer vi också att ha satellitmottagningar i Örnsköldsvik och i Sollefteå. Det är länet som ska bli försörjt utifrån våra tankegångar. Men det här är på planeringsstadium än, så det vill jag poängtera att vi planerar så här, och sen får se var vi landar i slutänden, säger Lena Berglund Friberg, vårdområdesdirektör för vårdområde psykiatri och rehabilitering.

Det är en mottagning för läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende (LARO) som ska öppnas. Landstinget i Västernorrland satsar närmare 10 miljoner i år och inledningsvis kan det bli ett 10-tal anställda.

Mycket kritik

– Vi vet att behovet när det gäller missbruks- och beroendevård är stort i samhället. Jämför jag med tillexempel Örebro, som har ungefär samma befolkningsunderlag som oss, så är de ungefär 100 anställda i den beroendeverksamheten. Det kommer inte vi att kunna närma oss överhuvudtaget med de medel som vi har fått nu, men de började också småskaligt, säger Lena Berglund Friberg.

Det är drygt tre år sedan landstinget slutade erbjuda LARO-behandling till nya missbrukare – orsaken var mindre pengar sedan kommunerna dragit sig ur samarbetet. De missbrukare som redan var i ett program har fått fortsatt behandling.

– Vi får mycket kritik och det är många som ringer också och efterfrågar. Det är det som vi har lyft fram bland annat till politiken, att det finns en efterfrågan. Vi har alltså en eftersatt beroendeverksamhet totalt sett, och då är det inte enbart LARO som jag pratar om. Totalt sett finns mycket att utveckla, säger Lena Berglund Friberg.

Läckage

Behandlingen innebär att läkare skriver ut metadon eller andra läkemedel som innehåller narkotika. Risken finns att drogen säljs vidare till missbrukare på gatan.

– Kritiken är ju då att man har läckage från verksamheterna. Nu har man gjort en genomgång och ser att läckaget kommer framförallt från Frankrike, fick jag veta i förra veckan. Det är väldigt litet läckage i Sverige, menar Lena Berglund Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.