Miljöåklagare Christer Jarlås konstaterar att de ändrade jaktreglerna inte lett till minskad tjuvjakt på rovdjur. Foto: TT/SVT

Miljöåklagaren: Tjuvjakten eskalerar

Uppdaterad
Publicerad

Illegal jakt är temat under den sista dagen på det sista Vargsymposiet i Vålådalen. Det är en dyster bild som målas upp, med en eskalerande situation där tjuvjakten ökar och sker i organiserad form.

Miljöåklagaren Christer Jarlås som är en av föredragshållarna på rovdjursforumet Vargsymposiet, är uppgiven när han beskriver situationen kring den illegala jakten i Sverige.

– De indikationer som finns tyder inte på att det minskar trots att vi i dag har tillåten jakt på rovdjur, säger han.

Vargsymposiet 2018

Jarlås hade tidigare en förhoppning om att situationen skulle kunna ändras om man satsade hårdare på att upptäcka brott och skapa en större acceptans för lagstiftningen.

”Kanske värre än då”

– Vi har ändrat skyddsjaktsbestämmelserna så man kan skydda sina tamdjur mot rovdjursangrepp, men ändå jagas det illegalt. Vad man ska göra mer vet jag inte, det verkar vara andra drivkrafter som ligger bakom än vad man tidigare trott.

Nu tycks den illegala jakten istället eskalera.

– Tittar man på hur det är idag så är det kanske värre än det var då, konstaterar han.

Mer organiserat

Att man tycker sig se en ökning förklarar Christer Jarlås med att polis och åklagare får information på ett sätt som indikerar att den illegala jakten sker mer organiserat än man tidigare har sett.

Han tycker inte heller att stödet från polisen och framförallt länsstyrelserna är tillräckligt som situationen är idag.

– Nej, det kan man inte påstå. Vi har visserligen haft några utredningar, som den stora Norrbottenshärvan, där polisen har kraftsamlat, men det är ett lysande undantag. Det normala är att om vi har tips och en utredning som kräver omfattande resurser så kan inte polisen garantera de resurser som krävs.

– Ännu värre är att ett antal av de länsstyrelser där man kan misstänka att den illegala jakten är vanligast har fått för sig att man inte ska arbeta aktivt för att förebygga den illegala jakten, vilket är beklämmande, säger Christer Jarlås.

Fakta om Vargsymposiet

  • Ett stort årligt forum i Vålådalen, öppet för alla, som startade 1994.
  • Syftet är information, kunskapsförmedling och diskussion om de stora rovdjuren och människors relation till dem.
  • Arrangeras av Mats och Karin Ericson
  • 2018 års symposium är det sista som hålls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargsymposiet 2018

Mer i ämnet