Miljönämnden i Sundsvall får bakläxa

Publicerad

Miljönämnden i Sundsvall vill riva flera dammar i Stångån som rinner genom Njurunda. Men deras ansökan om att få göra detta var så undermålig att den avvisas av Mark- och Miljödomstolen.

Beslutet att riva dammarna i Stångån, och återställa ån i ursprungligt skick, har glatt många naturvänner och fritidsfiskare i området.

Det är snart fyra månader sedan kommunen skickade in sin ansökan om att få riva dammarna. Domstolen skickade deras ansökan vidare till Länsstyrelsen för att få synpunkter.

Missade samråd

De konstaterade att kommunen missat att ha samråd i frågan med inte mindre än åtta olika instanser. Inklusive Länsstyrelsen själva. Det är samråd som måste göras när projekt väntas innebära en betydande miljöpåverkan.

Kommunen har velat komplettera sin ansökan i efterhand men detta får man nu blankt nej till. Hela ansökningsproceduren måste därför göras om och dammarna i Stångån blir kvar ytterligare en tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.