Miljonregn ger nöjda miner i novemberduggandet. Lars-Ola Norén och Björn Nordling är nöjda efter förhandlingarna med vindkraftsbolaget. Foto: Pierre Ragnehag | SVT

Miljonregn över vindkraftsbyar – nytt avtal i Viksjö efter vindkraftsturbulensen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är avtalet med vindkraftsföretaget klart – föreningslivet i Vikjö med omnejd får drygt 1,1 miljoner per år – i minst 25 år.

– Jag hoppas på projekt som kan utveckla bygden, säger nya fondföreningens ordförande.

Ingen kan väl kunnat ha undgått rapporteringen om det senaste årets många, långa och stundtals helt bisarra turer kring bygget av vindkraftsparken Hästkullen, händelser som kastat en lång skugga över Viksjö och dess omgivningar i Härnösands kommun.

Det har onekligen, stormat ovanligt mycket över den här vindkraftssatsningen, som beskrivs som en av Europas största.

Miljonavtal på plats

Nu kommer det dock besked av ett helt annat slag, en uppgörelse som många i Viksjö har väntat på. Avtalet mellan föreningslivet i Viksjö och byggherren Nysäter vind är nu klart. Bygden står nu faktiskt inför ett miljonregn

– strax under 30 miljoner över 25 år.

Bråk, konflikter, stillastående maskiner och konkurser. Det har stormat rejält kring vindkraftsparken Hästkullen i Viksjö. Men nu har de hårt prövade Viksjöborna fått en välkommet bidrag till bygden – avtalet med Nysäter vind ger 1,1 miljoner per år i 25 år Foto: SVT
John Childs, Vd för Nysäter Vind – har kommit överens med Viksjöborna

Björn Nordling är ordförande i den speciella fondförening som bildats för hantera pengarna som betalas ut på årsbasis, 1 140 000 kronor.

Pengar för att utveckla bygden

Den omedelbara frågan är ju förstås vad bygden ska använda alla dessa pengar till?

Björn Nordling pekar ut behovet av, exempelvis, renoveringar av kulturbyggnader, men nämner även olika åtgärder för att allmänt förbättra levnadsvillkor och attraktionskraft i Viksjö. Det är ännu lite oklart, men så har ju det här pengabeskedet just kommit.

Dessutom är det föreningarna i området som ska komma in med förslag till olika projekt som kan behöva ekonomiskt stöd.

För att det ska bli någon ordning och reda i hanteringen är det den nya fondföreningen som ska ta emot och hantera ansökningarna och sedan fördela pengarna.

Hoppas på näringslivssatsningar

Björn Nordling hoppas att de här nya vindkraftsmiljonerna ska utveckla bygden.

– Man kan hoppas att det kan blir näringslivsinriktade sastningar, vi måste tänka långsiktigt, säger han. Det räcker ju inte bara med åtgärder som gör det trivsammare att bo här, vi måste ju även utveckla bygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.