Att Svenska Akademien skakas av interna motsättningar kring den så kallade ”kulturprofilen” torde inte ha undgått någon. Möjligen är det också orsaken till att Bolagsverket hamnat i vänteläge hos akademien.
Svenska Akademien och Bolagsverket har haft kontakter och skulle ha träffats under våren, men något möte har inte blivit av.
– Vi har fått ett brev från akademien men vi inte lyckats hitta någon tid som passar. Det har visat sig vara svårt att få till en träff, säger Ulf Karnell vid Bolagsverket i Sundsvall.
Oberoende av staten?
Bakgrunden är det avtal som Svenska Akademien har med Bolagsverket och som inbringat 179 miljoner under de senaste elva åren. Samtidigt som Svenska Akademien i en debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen uppgav att man står ekonomiskt oberoende från staten har akademien haft en säker inkomst från statliga Bolagsverket.
SVT Västernorrland kunde berätta om det kritiserade avtalet i februari i år. Så sent som förra året fick akademien 14 miljoner i ersättning från Bolagsverket.
Okänd säker inkomst
Det är pengar som betalas ut för att Bolagsverket ska disponera utgivningsrätten för Post och Inrikes Tidningar men som i praktiken lett till att en stor del av de kungörelseavgifter som Bolagsverket tagit ut av Sveriges företagare slussats vidare till akademien. Skälet till miljonrullningen som styrdes upp av har varit att dels stärka akademiens finanser, dels finansiera utgivningen av akademiens ordbok.
Kritiken har inte låtit vänta på sig. Uppgörelsen har kritiserats som otidsenlig och för att vara en smygbeskattning av Sveriges företagare.
– Jag ser det som en förtäckt skatt på Sveriges företagare. Det är ett otidsenligt system som borde ses över. Det kan inte vara en uppgift för Sveriges företagare att finansiera akademiens verksamhet, sade förre riksdagsledamoten Bertil Kjellberg (M) tidigare i SVT.
Utbetalningar till 2019
Uppgörelsen mellan Svenska Akademien och Bolagsverket gick ut vid senaste årsskiftet men löper nu vidare till utgången av 2019.
Ulf Karnell bekräftar att Bolagsverket vill se över avtalet.
– Vi vill ta upp diskussionen om avtalet så snart som möjligt, helst under våren, men det är oklart när det kan bli av, säger Karnell.