Samverkan inom myndigheter och utbildning inom gruppen utrikesfödda antas vara några av faktorerna som lett till minskningen.
– Samverkan är en nyckel vi jobbar kring för att få ut de som är nya i landet i jobb, exempelvis samarbetar vi med SFI vilket är viktigt. Sen mår arbetsmarknaden i länet bra också och många företag vill rekrytera, berättar Hans Skimmermo som är sektionschef på arbetsförmedlingen i Västernorrland.
Högre arbetslöshet än snittet
Utrikesfödda är fortfarande mindre sysselsatta än andra grupper på arbetsmarknaden generellt. Trenden känns igen i riket som helhet, och Västernorrland har fortfarande högre arbetslöshet än snittet i landet. Grafen visar utvecklingen för utrikesfödda på arbetsmarknaden i Västernorrland.
Den totala arbetslösheten i landet är 8,3 procent och i Västernorrland är den 9 procent.
Längre period i landet
Enligt en kartläggning som är gjord av SCB ökar chanserna för utrikesfödda att ta sig in på arbetsmarknaden ju längre period personen har funnits i landet. Även kön och om man har barn spelar in.
– Det kan också bero på kulturella skillnader. Vi jobbar med att belysa de frågorna också så att alla ska ha samma möjligheter på arbetsmarknaden, säger Hans Skimmermo på Arbetsförmedlingen.
I klippet berättar Hans mer om läget på arbetsmarknaden i länet.