Nauvoo Kristofersdotter Ekeke  som är elev på Bergsåkers skola står vid sitt skåp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Visst saknar jag telefonen på rasterna, man vill ju ha den så man snabbt kan titta på schemat”, säger Nauvoo Kristofersdotter Ekeke – hör elever och personal på Bergsåkers skola. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Totalförbud för mobiler på Bergsåkers skola – så gör skolorna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har Bergsåkers skola i Sundsvall haft mobilfria lektioner för högstadiet. Nu utökas mobilförbudet till att gälla hela skoldagen.

– Vi har märkt att mobbningen och kränkningarna har blivit färre, säger läraren Rahim Sotoudeh.

Redan idag är många grundskolor i Västernorrland mobilfria i olika grad. På Bergsåkers skola i Sundsvall, som nu har totalt mobilförbud, samlas barnens mobiltelefoner in på morgonen. Eleverna får tillbaka dem först efter att skoldagen är slut.

Rektorn införde regeln

Veronica Heller Nilsson är rektor på skolan och införde regeln. Den gäller för alla elever som går på skolan.

– Vi har valt att införa ett totalt mobilförbud under hela skoldagen för att våra elever ska fokusera på skolan och undervisningen och för att minska på konflikterna, säger hon.

Erna-Stina Edholm Skanfors är elev på Wendela Hellmanskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erna-Stina Edholm Skanfors går i nionde klass på Wendela Hellmanskolan, och tycker det räcker med mobilfria lektioner. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Härnösand har endast mobilfria lektioner

I dag får skolornas rektorer själva bestämma vilka regler en skola ska ha för mobiler på skoltid. I Härnösand säger Camilla Söderback som är rektor på Wendela Hellmanskolan att de valt mobilfria lektioner där eleverna får lämna in sin telefon när de går in på lektionen, en lösning som de haft i flera år. Samma lösning gäller för de andra skolorna i Härnösand.

– De har vant sig vid det här systemet, det är inte några stora protester. Det är någon som försöker gömma sin mobil ibland, säger Camilla Söderback.

SVT frågade två niondeklassare på Wendela Hellmanskolan vad de skulle tycka om det blev ett totalförbud för mobiler på skolan.

– Det skulle bli tråkigare, säger Osman Mohdaziz.

– Jag tycker inte det skulle bli bra, jag är väldigt glad för hur det är nu, svarar Erna-Stina Edholm Skanfors.

Mobilförbud eller inte – kommun för kommun i Västernorrland

Härnösand: Har mobilfria lektioner i högstadiet där eleverna får lämna mobilen när de går in på lektionen. Skoldagen är helt mobilfri från förskoleklass till årskurs 6.

Kramfors: Utgångspunkten är mobilfritt hela skoldagen för F-6, och 7-9 har mobilfritt under lektionstid.

Sollefteå: Det finns regleringar av mobilanvändning i varierande grad på samtliga skolor i dagsläget, från att gälla under lektionstid till hela skoldagen.

Sundsvall: Alla grundskolor har någon form av mobilförbud, men ser lite olika ut fortfarande. ”Ofta kan det vara så att reglerna är mer strikta i lägre åldrar och att det i tex högstadiet tillåts att mobiltelefoner får användas under raster”, skriver Fredrik Castell, verksamhetschef för grundskolan i Sundsvall.

Timrå: Alla mobiler samlas in varje morgon och lämnas ut när skoldagen är slut.

Ånge: Samtliga skolor har infört mobilfria skoldagar, med undantag för Fränstaskolan som tillåtit mobiler på raster för högstadiet.

Örnsköldsvik: Alla F-6 skolor är helt mobilfria, både rast och lektion. Alla högstadieskolor är mobilfria under lektionstid. Tre av högstadieskolorna – Högliden, Anundsjö och Gene – är helt mobilfria. Mobilerna samlas in på morgonen och återlämnas vid skoldagens slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.