Minskning av strömmingsfisket i Bottniska viken men ökning i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade EU om fiskekvoter i Östersjöområdet för 2023. Det hårt kritiserade strömmingsfisket tillåts öka med 32 procent i centrala Östersjön medan kvoten för Bottniska viken sänks med 28 procent.

Beslutet om fiskekvoter i Östersjön som fattades av EU följer i stora drag EU-kommissionens förslag men en förvånande förändring är att det hårt kritiserade fisket efter strömming i centrala Östersjön tillåts öka med hela 32 procent jämfört med tidigare kvot och är betydligt mera än EU-kommissionens förslag på 14 procent.

Krävt halvering

När det gäller Bottniska viken minskas fiskekvoten med 28 procent men kommer inte i närheten av det lokala röster krävt, bland annat länsstyrelsen i Gävleborgs län, som ville se minst en halvering av strömmingskvoten i Bottenhavet.

Förödande

– Ser man till det småskaliga fisket kan det här bli förödande, säger David Jonsson som är länsfiskekonsulent i Västernorrland.

– När vi provfiskar får vi ju bara små strömmingar på högst 15 centimeter, den större strömmingen finns knappt, konstaterar han.

Besluten om strömmingskvoterna grundar sig på Internationella havsforskningsrådets, ICES bedömning att den totala mängden strömming är god. Samtidigt finns en skrivning i överenskommelsen om att titta på ålders- och storleksfördelningen och ta fram åtgärder för att eventuellt förbättra den situationen.

Skyddar torsk och lax

Beslutet innebär också fortsatt förbud mot riktat yrkesfiske på torsk i hela Östersjön, förbud mot riktat fiske av sill i västra Östersjön samt förbud mot riktat fiske av lax söder om Åland, samt fortsatt skydd av torskens lek.

SVT har sökt avgående landsbygsminister Anna-Caren Sätherberg (S) för en kommentar men hon har meddelat att hon inte finns tillgänglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.