• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här, vid en bankomat mitt i centrala Härnösand, gör den skolanställde tre uttag av totalt 5 000 kronor av kommunens pengar en dag i mars 2017. Drygt en vecka senare spricker bubblan och bedrägeriet avslöjas. Foto: övervakningsbild

Misstänks ha försnillat 1,6 miljoner från Härnösands kommun

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom särskoleverksamheten i Härnösand har åtalats misstänkt för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning. Enligt åklagaren har hen sett till att pengar förts över från kommunen till hens eget bankkonto.

Det hela ska ha pågått kontinuerligt under fem års tid och totalt handlar det om 1,6 miljoner kronor.

Den anställde ska mellan åren 2012 och 2017 vid ett flertal tillfällen ha fått personal vid Härnösands kommuns ekonomiavdelning att godkänna och verkställa utbetalningar av penningbelopp med hjälp av förfalskade underlag och namnteckningar.

Personen har varit anställd vid särskoleverksamheten och det är skolans budget som belastats.

Vilselett

Enligt kammaråklagare Katarina Becker har den anställde vilselett personalen på ekonomiavdelningen att via oriktiga verifikationer kontinuerligt betala ut pengasummor till personens eget bankkonto. Pengar som personen sedan tillägnat sig bland annat via bankomatuttag.

Flera av bankomatuttagen finns dokumenterade på bilder från övervakningskameror.

Totalt har den kommunanställde lyckats komma över 1,6 miljoner kronor under årens lopp. Pengar som till stor del ska ha använts till lyxkonsumtion.

”Skett systematiskt”

”Brottet är att bedöma som grovt då det skett systematiskt under en längre tid, avsett ett sammanlagt betydande värde samt skett med hjälp av förfalskade handlingar och förfalskade namnunderskrifter”, skriver åklagaren bland annat i sin stämningansökan till Ångermanlands tingsrätt.

Totalt åtta vittnen kommer att kallas till rättegången i målet, bland annat förra kommundirektören Sofia Pettersson som ska redogöra för hur bedrägeriet uppdagades och vad kommunens internutredning av det inträffade har visat.

Nekar till allt

Fem kommunanställda som enligt åtalet fått sina namnunderskrifter förfalskade ska också höras i målet.

Den misstänkte själv nekar till alla anklagelser. Hen säger sig inte förstå hur hen kan vara misstänkt för det som påstås trots att hen varit innehavare av det kort som pengarna tagits ut med.

Personen är inte längre anställd inom den aktuella verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.