För en knapp vecka sedan hängdes en man ut på nätet som misstänkt pedofil, och konfronterades, av en organisation vars mål uppges vara att skydda barn mot övergrepp.
En förundersökning inleddes och mannen stängdes av från sina arbetsplatser. Något som SVT tidigare rapporterat om.
Tillvägagångssättet som organisationen använt sig av, genom att använda så kallade ”nätfiskare”, är inte helt oproblematiskt när det sedan ska prövas rättsligt, enligt åklagaren.
SVT: Går det att använda sådant här som bevismaterial i rätten?
– Min bedömning är att det inte gör det. Då jag måste kunna presentera hur materialet kommer till och vi har inte haft någon kontroll på det. Man kan ju tänka sig att det kommer invändningar om att det här är inte allt material till exempel. Och vad är det då som inte finns med som kanske talar till den misstänktes fördel? Som åklagare har jag skyldighet att vara objektiv och se till sådana omständigheter som talar till den misstänktes fördel.
Efter att utredningen nu är nedlagd, säger Stina Sjöqvist att det inte är helt otänkbart att det kan komma en motanmälan från den tidigare misstänkte mannen.
– Det skulle kunna komma en motanmälan gällande förtal, grovt förtal eller falsk tillvitelse till exempel, säger hon.
Någon sådan anmälan har däremot inte inkommit i nuläget.
Så här kommenterar ansvarig utgivar för sajten som publicerade videon där mannen konfronterades.
”Jag visste givetvis att ärendet skulle bli nedlagt, med tanke på hur svensk lagstiftning ser ut. För vår del så förstärker det ytterligare orsaken till varför man bör varna för individer som inte begår lagbrott, men likväl genom sitt sökande efter barn utgör en fara för dem.”